Laatste encycliek paus heeft ook economische implicaties

Lateral interior facade of the church lit by natural light
Santa Maria degli Angeli, near Assisi

Paus Fransiscus publiceerde op 11 oktober een nieuwe encycliek, Fratelli tutti. In deze theologische verhandeling richt hij zich primair op de vraag hoe menselijke waardigheid en een gezonde maatschappij gerealiseerd kunnen worden. Economische afwegingen zijn daarvoor onvoldoende.

Volgens de paus wordt de oplossing gegeven door de bijbelse parabel van de goede Samaritaan. Deze helpt een hulpeloze Jood, vanuit zijn perspectief een vijand, en redt hem het leven. De liefde van de Samaritaan, die alle menselijke verschillen overbrugde, is de enige manier om een goede samenleving en waardigheid terug te brengen. Dat heeft economische consequenties: sociale zekerheid dient voor iedereen toegankelijk te zijn, en de overheid moet zich richten op het uitroeien van armoede. Vluchtelingen moeten worden ontvangen en geholpen, in plaats van teruggestuurd. Als het beleid door deze liefde, agapè, wordt geïnspireerd, is een betere wereld mogelijk.

De paus stelt uitdrukkelijk dat deze problemen niet aan de markt of aan economen kunnen worden overgelaten. De markt streeft niet naar "algemene werkgelegenheid", en functioneert niet zonder solidariteit en onderling vertrouwen. Sowieso streeft de markt er niet naar om het onderscheid tussen arm en rijk op te heffen. Alleen een dialoog, een waarachtige ontmoeting tussen arm en rijk, is in staat om de sociaal-economische kloof te overbruggen en eenheid tussen de mensen te brengen.

Lees ook de besprekingen in de Nederlandse media: het ND en Trouw.

Gerelateerde links
Lees de encycliek hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen