Patrick Verwijmeren: Forensisch financieel onderzoek

Current facets (Pre-Master)

Op donderdag 1 februari 2018 vindt de derde scholingsbijeenkomst van het collegejaar plaats. De bijeenkomst begint om 15:30 uur (Theil gebouw, zaal CB-3). Na een ontvangst met koffie en thee (vanaf 15.00 uur) zal prof. dr. Patrick Verwijmeren een presentatie geven.

Inhoud lezing

Met de groeiende beschikbaarheid van financiële gegevens kunnen onderzoekers bijdragen in het vinden van dubieuze financiële praktijken. Met forensisch financieel onderzoek kan verdacht gedrag worden gedetecteerd. In dit college worden voorbeelden genoemd van studies die verdacht gedrag, zoals fraude bij de timing van toekenning van aandelenopties en fraude door handel met voorkennis, opsporen met algemene datasets (big data).

Forensisch financieel onderzoek verbetert ons begrip van hoe mensen en markten functioneren. Bijkomend voordeel is dat sommige van de problemen al kunnen verdwijnen zodra men weet dat onderzoekers verdacht gedrag bestuderen. Forensisch financieel onderzoek heeft dus de potentie om de integriteit van de financiële markten te vergroten.

Over Patrick Verwijmeren

Patrick Verwijmeren is hoofd van de Finance Group en professor Corporate Finance bij Erasmus School of Economics. Voor zijn start bij Erasmus, was Patrick werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Melbourne en hij was bezoekend academicus bij Vanderbilt, Stanford, NYU en LBS. Zijn publicaties verschenen o.a. in het Journal of Finance, Review of Financial Studies, Journal of Financial Economics en The Accounting Review. Hij is een veel gevraagd spreker op internationale conferenties en heeft reeds tweemaal opgetreden als spreker bij TEDx. Binnen Erasmus School of Economics verzorgde hij diverse vakken, waaronder het vak Advanced Corporate Finance and Governance wat hij op dit moment geeft.

Zijn onderzoek is gericht op forensic finance, corporate governance, art, en capital structure. Zijn onderzoek is geciteerd in definitieve uitspraken van de U.S. Securities and Exchange Commission en Patrick is betrokken bij het schrijven van een rapport over de invloed van hedgefondsen voor het Ministerie van Financiën. Zijn onderzoek over kunst verscheen in Forbes Magazine en het Wall Street Journal. In 2013 heeft Patrick de prestigieuze VIDI beurs gewonnen.