Robert Dur: Gedragseconomie en beleid

De afgelopen jaren hebben inzichten uit de gedragseconomie een steeds belangrijkere plaats ingenomen bij het maken van overheidsbeleid. Waar vroeger beleidsinstrumenten als belastingen, subsidies en regelgeving de toon voerden, wordt tegenwoordig ook nadrukkelijk gekeken hoe het gedrag van bedrijven en burgers wordt beïnvloed door de manier waarop keuzes worden aangeboden en wat dit betekent voor het te voeren beleid. Een duwtje in de goede richting blijkt soms veel effectiever dan het invoeren van een nieuwe subsidie of belasting. Maar duwtjes worden soms ook als hinderlijk ervaren of verliezen hun kracht over de tijd.

In deze scholingsbijeenkomst gaat prof.dr. Robert Dur in op de laatste inzichten op dit gebied. Aan de hand van een aantal recente studies op het gebied van energiegebruik, spaargedrag van huishoudens en de tegenprestatie in de bijstand illustreert hij dat een brede blik belangrijk is bij het evalueren van beleid. Duwtjes brengen soms substantiële verborgen kosten met zich mee maar soms ook grote verborgen baten.

Robert Dur, Professor at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Over Robert Dur

Prof.dr. Robert Dur is hoogleraar economie aan Erasmus School of Economics. Hij ontwikkelt en verfijnt gedrageconomische theorieën en toetst deze in de praktijk, meestal in de vorm van een veldexperiment. De afgelopen jaren heeft hij samengewerkt met vele bedrijven, gemeenten en ministeries om samen te leren over menselijk gedrag en zo beleid te verbeteren.

Voor vragen over de inhoud van deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Ramona Groenewegen via scholennetwerk@ese.eur.nl

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes