Angelique van Tilburg

Media & Journalistiek Alumnus (2008)

'Alles wat ik doe en overal waar ik heen ga, de kinderkrant zit in mijn hoofd'

Functie: Oprichter en hoofdredacteur Jong010, dé Rotterdamse kinderkrant

'Na mijn VWO koos ik voor een brede opleiding: HBO Communicatie aan Hogeschool Inholland. Tijdens deze opleiding had ik al interesse voor de journalistiek en ik had een journalistiek bijbaantje. Ik wist echter nog niet precies wat voor werk ik wilde gaan doen, dus ik koos voor een vervolgopleiding: Media en Journalistiek. Ik wilde ook graag in Rotterdam blijven. Na mijn studie ben ik fulltime aan de slag gegaan als freelance journalist. Door dat werk ben ik op het idee gekomen om een lokale papieren krant voor kinderen te beginnen. Ik wist gelijk: dit is het!

Ik ben toen met veel mensen gaan praten, ook met partijen om dit project voor me uit te gaan voeren, omdat ik zelf niet wist waar ik moest beginnen. Niemand wilde de gok echter wagen, dus ben ik het zelfstandig gaan ontwikkelen. Voor mij is het belangrijker om werk te doen dat ik echt leuk vind dan dat ik zekerheid en veiligheid heb. Het ergste dat zou kunnen gebeuren is dat de krant stopt, maar daar geloof ik niet in. We maken Jong010 met een team van zo'n 15 mensen, maar ik ben eindverantwoordelijk voor alles. Dat is soms lastig, maar ook een uitdaging en ontzettend leuk. Alles wat ik doe en overal waar ik heen ga, de krant zit in mijn hoofd.

Je studietijd is wat je er zelf van maakt. Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen. Je moet niet bang zijn. Veel mensen durven niet op iemand af te stappen of een redactie te bellen. Maar als je het niet probeert, dan weet je nooit of iets zal lukken. Bel die persoon of redactie gewoon als je iets wilt! Ik ben zelf heel blij dat ik deze studie heb gedaan. Ik vraag me af of ik het idee voor de krant had gekregen als ik het bij mijn hbo-opleiding had gelaten’

(Foto: Rosan Chinnoe)

Angelique van Tilburg