Babeth Knol

Media & Journalistiek (2005)

‘Ik zit bovenop het nieuws’

Functie: Persvoorlichter Openbaar Ministerie

‘Ik ben begonnen met een Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen op de Erasmus Universiteit. Rotterdam trok me, ik wilde graag in een grote stad studeren. Binnen de Bachelor koos ik al veel Media en Cultuurvakken, en schrijven en journalistiek hadden altijd al mijn belangstelling. Het was voor mij dus een logische stap om daarna het masterprogramma Media en Journalistiek te gaan volgen. Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Mijn eerste baan vond ik een paar weken na mijn afstuderen. Ik ging aan de slag bij een beginnende galerie, waar ik hielp bij het maken van tentoonstellingen en kunstadvies gaf. Daarna heb ik ruim een half jaar in Johannesburg als media onderzoeker gewerkt bij Media Monitoring Africa. Dat vormde mijn stap terug naar de media. Na terugkomst kwam ik als communicatieadviseur terecht bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam, waar ik na enige tijd solliciteerde op mijn huidige functie als persvoorlichter. Een interessante baan, waarin je bovenop het nieuws zit. Het vak van persvoorlichter en journalist loopt uiteindelijk niet eens zo ver uiteen. Hoewel je natuurlijk elk je eigen belangen hebt, is je doel uiteindelijk hetzelfde. Je wilt beiden het nieuws zo goed mogelijk in de krant krijgen. Overigens schrijf ik ook zelf nog met enige regelmaat. Als freelance journalist schrijf ik over kunst en cultuur, met name voor de krant Den Haag Centraal.

Tijdens de EURekaweek kregen wij het advies van onze groepsleiding om vooral zelf een route te kiezen binnen je studie. Dat advies zou ik graag doorgeven. Media en Journalistiek is een brede opleiding en je leert over veel een klein beetje. Het is belangrijk om jezelf te specialiseren.’

Babeth Knol