Elsbeth Kleibeuker

Master Media & Maatschappij Alumnus*

Waarom heb je voor je Master Media en Maatschappij gekozen? Was het een bewuste keuze voor een carrière in een specifiek veld? Waren er ook andere factoren van belang?

Met mijn keuze voor de Master Media en Maatschappij, na het behalen van mijn Bachelor Geschiedenis aan Universiteit Leiden (UL) in 2006, hoopte ik een stapje dichter bij mijn doel te komen: een baan in de journalistiek.

In tegenstelling tot de journalistieke master aan UL, die aan de opleiding Nederlands is gekoppeld, is de Master Media & Maatschappij in Rotterdam verbonden aan de opleiding Geschiedenis. Met mijn overstap naar Rotterdam vond ik dus een betere aansluiting op mijn Bachelor Geschiedenis. Bovendien heb ik studeren in een nieuwe studieomgeving als bijzonder verfrissend ervaren.

Hoe lang heeft het geduurd voor je je eerste baan vond na je afstuderen?

Niet lang: een maand. Al tijdens mijn bachelor- en master studie werkte ik als redacteur en verslaggever voor diverse programma’s van de TROS (nu:  AVROTROS). Ook deed ik nuttige werkervaring op als Liaison Officer voor alle internationale nieuwsmedia, in dienst van Torino Broadcast Organization tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn (2006). Daarnaast schreef ik in mijn studietijd als bijbaan artikelen voor diverse bladen: universiteits- en vakbladen. Mede dankzij deze journalistieke praktijkervaring, lukte me het op korte termijn na het behalen van mijn Master bul in 2008 een baan als redacteur en verslaggever te bemachtigen bij een reisvakblad.

Hoe heb je je eerste baan gevonden?

Door te solliciteren via Villamedia.nl, een handige vacaturesite voor net afgestudeerden en professionals op het gebied van journalistiek en communicatie.

Hoe heb je de banenjacht en het solliciteren destijds ervaren?

Hoewel ik persoonlijk niet veel beren op de weg heb gezien in mijn sollicitatieprocedures, was de concurrentie telkens wel enorm. Voor sommige functies melden zich wel 600 kandidaten aan de poort. Zorg dan maar eens dat je er bovenuit steekt! In het werkveld van de journalistiek en persvoorlichting is de concurrentie moordend. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen: geef de moed niet op, zorg dat jij je onderscheidt van anderen en geloof in jezelf.

Was je goed voorbereid op je eerste baan? Waarom wel/niet?

Ja, al is het een behoorlijk grote overgang van studeren in de veilige universitaire wereld naar werken in de ‘echte maatschappij’. Een degelijke studieachtergrond biedt een goede basis, maar reeds opgebouwde praktijkervaring is volgens mij een ‘must’ om direct in de praktijk van de journalistiek aan de bak te komen.

Voor welke organisatie of bedrijf werk je momenteel, en wat is je functie?

Momenteel ben ik werkzaam als persvoorlichter en woordvoerder in dienst van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Het Landelijk Parket richt zich op de opsporing en vervolging van mensen die een zeer ernstig misdrijf hebben gepleegd. Denk hierbij aan themagebieden als grootschalige drugshandel, mensenhandel- en smokkel, motorclubs, jihadisme en de vliegramp MH17.

Wat zijn je voornaamste taken?

In mijn functie van persvoorlichter en woordvoerder ben ik verantwoordelijk voor de communicatie over de rol en het werk van het Landelijk Parket van het OM naar de buitenwereld toe. Ik onderhoud mediarelaties, beantwoord vragen van journalisten van kranten en televisie en publiceer pers- en nieuwsberichten. Ook organiseer en begeleid ik interviews van officieren van justitie. Daarin heb ik een adviserende rol. Na het volgen van een cameratraining sta ik zo nu en dan ook zelf landelijke en regionale media te woord, op de radio of voor de camera.

Welke onderdelen van je master kwamen van pas in je loopbaan en je huidige functie?

Studieonderdelen die in het werkveld van de journalistiek en persvoorlichting van pas komen, zijn interviewtechnieken, analysevaardigheden, het doen van (literatuur)onderzoek, samenvatten van lange lappen tekst en verbanden leggen.

 * Dit programma heet nu Media & Journalistiek

Verena Prechsl