Emiel Haring

Media & Cultuur Alumnus

Waarom heb je voor je Master Media & Cultuur gekozen? Was het een bewuste keuze voor een carrière in een specifiek veld? Waren er ook andere factoren van belang?

Tijdens mijn HBO Grafimediatechnologie ontwikkelde ik vooral nieuwe media (o.a. webdesign, programmeren). Na deze praktisch gerichte opleiding zocht ik meer verdieping. Ik was vooral geïnteresseerd in de impact van internet op traditionele media, en hoe hierdoor het hele medialandschap aan het veranderen was. Deze verdieping vond ik in Media en Cultuur.

Heb je tips voor huidige studenten?

Doe vrijwilligerswerk en zorg voor een extra spoor naast studie. Hoeft niet zozeer relevant te zijn of in lijn met je studie. Maar meld je aan, laat anderen zien dat je wat kan, leer mensen kennen en doe ervaring op. Het moment dat je afstudeert, kun je de extra ervaring en netwerk goed gebruiken. Ga ook naar het buitenland als je de kans hebt. Voor mijn thesis deed ik kwalitatief onderzoek naar nationale verschillen in betekenisgeving van Nederlanders en Amerikanen aan Amerikaanse oorlogsfilms. Hiervoor ben ik 3 maanden naar University of California, Santa Barbara geweest, een fantastische tijd.

Voor welke organisatie of bedrijf werk je momenteel, en wat is je functie?

Ik heb eigenlijk twee banen: Ik werk bij IN10 (www.in10.nl) als Contentstrateeg & Community Manager.
Daarnaast ben ik directeur van het Metropolis Festival (www.metropolisfestival.nl).

Wat zijn je voornaamste taken?

Bij IN10 ontwikkel ik voor onze klanten contentstrategieën, maak en verspreid content en analyseer de effecten ervan in rapportages.

Bij het Metropolis Festival ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het festival. Voornaamste taken zijn ontwikkelen en uitvoeren van visie, aansturen van het team, afspraken maken met leveranciers, beheersen van de begroting, begeleiden van het vergunningstraject bij de gemeente en dergelijke.

Ik kom nog wel eens op de EUR en bij het ESHCC. Een tijdje terug was ik gevraagd om een gastcollege te geven over Metropolis, was voor modules Transmedia Entertainment and Marketing en New Media & Urban Space. Ontzettend leuk om te doen.

Welke onderdelen van je master kwamen van pas in je loopbaan en je huidige functie?

Je doet natuurlijk veel kennis op, maar afgezien van een aantal interessante theorieën denk ik dat het vooral de vaardigheden zijn waar je veel aan hebt. Kritisch lezen, concepten onderscheiden, analyseren, weer aan elkaar knopen. Doorzetten in de scriptiefase. Schrijven, schrappen, herschrijven. Dat laatste is erg belangrijk bij het maken van een presentatie of het schrijven van een strategie.

Wat had je achteraf gezien graag van tevoren willen weten (over je baan, over je master of beide)?

Dat werk ontzettend leuk kan zijn en veel voldoening kan geven, want ik heb er ten onrechte tegenop gekeken. Ik heb er hard voor moeten werken en doe dat nog steeds, maar ik vind dat ik twee fantastische banen heb.