Daniëla van Noort

Door de masterclasses die werden gegeven door de verbonden kantoren heb ik meer inzicht gekregen in de advocatuur.
Daniëla van Noort
Alumna Toga aan de Maas 2018-2020

Als iemand drie jaar geleden aan mij had gevraagd: “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”, had ik hier geen concreet antwoord op kunnen geven. Ik was toen net begonnen aan de master Criminologie en was tegelijkertijd bezig met het afronden van mijn derde bachelor jaar Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Dat ik na het afronden van deze bachelor een master in Rechtsgeleerdheid wilde doen wist ik wel. Ik wilde namelijk graag een togaberoep uitoefenen om praktisch iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Ik wist alleen nog niet zoveel over de togaberoepen in de praktijk en waar ik een togaberoep dat bij mij past zou kunnen gaan uitoefenen. Welk rechtsgebied het beste bij mij zou passen wist ik ook nog niet. Ik vond alle rechtsgebieden interessant, omdat binnen elk rechtsgebied de mogelijkheid bestaat om problemen op te lossen. De Dubbele master Toga aan de Maas leek daarom een perfecte master om uit te vinden waar ik mijzelf over vijf jaar zou zien.

Binnen de Dubbele master Toga aan de Maas heb ik als basismaster Ondernemingsrecht gevolgd. Een onderneming kan namelijk niet opereren zonder rekening te houden met zijn omgeving, waarin de onderneming in aanraking komt met het bestuursrecht, strafrecht en privaatrecht. Deze wet- en regelgeving is erop gericht dat andere belangen niet worden geschaad. Het vak Toga in theorie & praktijk en alle ambitieuze, slimme en lieve mede Togastudenten van andere basismasters, hebben mij meer inzicht gegeven in deze rechtsgebieden.

Door de masterclasses die werden gegeven door de verbonden kantoren heb ik ook meer inzicht gekregen in de advocatuur. Mijn beeld van de corporate advocatuur is positief veranderd en, ondanks dat ik drie jaar geleden nooit als antwoord had gegeven: “Over vijf jaar werk ik als advocaat op een Zuidas kantoor” (mede omdat ik niet wist wat een Zuidas kantoor precies was), is dat na die drie jaar wel de werkelijkheid. Door een masterclass bij Houthoff heb ik daar in de zomervakantie student-stage gelopen, wat super leerzaam en vooral heel gezellig was, waarna ik als advocaat-stagiaire aan de slag kon gaan. Op basis van deze ervaring is mijn tip die ik iedereen wil meegeven: sta open voor alle togaberoepen bij alle kantoren, en kijk door middel van stages welk kantoor het beste bij jou past.  

Ik werk nu sinds maart 2020 elke dag met veel plezier bij Houthoff in Rotterdam, waar ik al veel complexe bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en privaatrechtelijke vraagstukken omtrent ondernemingen ben tegengekomen. Doordat Houthoff een kantoor is waar voor ieder rechtsgebied specialisten staan te springen om te helpen bij complexe vraagstukken, is het voor mij ontzettend leerzaam om hier als M&A advocaat mee in aanraking te komen. Ondernemingen goed adviseren, met inachtneming van alle betrokken belangen, is wat mijn werk zo mooi maakt.

Als je mij nu vraagt waar zie jij jezelf over vijf jaar, kan ik concreet antwoord geven dat ik dan nog steeds met veel plezier als advocaat werkzaam wil zijn bij Houthoff, waar ik gekomen ben dankzij de Togamaster.