Rolmodellen zijn tijdens de Olympische Spelen onmisbaar voor een diverse sport

Van de bijna 300 sporters die zich dit jaar kwalificeerden voor de Olympische Spelen heeft minder dan 20 een niet-westerse migratieachtergrond. Dit wijkt af van het landelijk beeld. Hoe komt dit?

Jacco Sterkenburg is bijzonder hoogleraar aan de EUR en noemt herkenbare rolmodellen als belangrijke factor. “Als een sport eenmaal wit is, blijft ie vaak wit. Omdat kinderen met een migratieachtergrond zich niet herkennen in de beoefenaars, voelen zij zich minder welkom of trekt het hen minder aan.”

Volgens hem gaat verandering op dit vlak niet vanzelf en is er om minderheden aan te trekken een bewuste interventie nodig. Lees het hele artikel in Trouw hier.

Ook RTL Nieuws wijdde op 5 augustus 2020 een nieuwsartikel aan diversiteit op de Olympische Spelen en sprak hiervoor met Jacco Sterkenburg. Het volledige artikel van RTL is hier te lezen.

Researcher

prof.dr. (Jacco) JC van Sterkenbur

Related content

"Politicians and football associations must address racism at all times – not just when it goes wrong"

After the European Championship final, the Internet was again full of racism. Professor Gijsbert Oonk and Jacco van Sterkenburg give their visions.

Japan sets the record for most expensive Summer Olympics: at least 13 billion euros

After beating the competition, the International Olympic Committee endorsed Japan to organize the 2020 Summer Olympics. By now, costs are astronomically high: can...

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes