Jim van der Meer

Jim van der Meer
Verdiep je in de branche waar je in terecht wil komen.
Master Media & Journalistiek
Media & Journalistiek Alumnus

Waarom heb je voor je Master Media en Journalistiek gekozen?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de media, vandaar dat het kiezen van een studie een makkelijke keuze was. Eerst heb ik de HBO-opleiding Media en Entertainment Management afgerond waarna de Master Media en Journalistiek perfect aansloot als extra vervolgstudie. Tijdens deze HBO-studie heb ik als productie-assistent voor Eyeworks gewerkt, waar ik was betrokken bij de productie van televisieprogramma’s waaronder de Nationale IQ-test. Daarnaast schreef ik artikelen voor een lokale krant, zodoende had ik mij al aardig verdiept in de praktische kant van de media. Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor een vervolgstudie aan de universiteit.

Hoe heb je de banenjacht na je afstuderen ervaren?
Heel moeilijk. Na mijn afstuderen kon ik direct aan het werk bij Talpa, maar na een maand heb ik ontslag genomen omdat het mij niet beviel. Daarna zat ik vier maanden werkloos thuis en heb ik veel gesolliciteerd. Steeds opnieuw te horen krijgen dat je te weinig ervaring hebt is lastig, zeker omdat ik het type ben dat niet houdt van stilzitten en niets doen. Uiteindelijk kon ik in januari 2013 beginnen bij mijn huidige werkgever.

Wat zijn je voornaamste taken in je huidige positie?
Inventive Software maakt ERP-systemen: administratieve software voor bedrijven. Met deze software kan onder andere de financiële administratie, projecten en de uren van werknemers worden bijgehouden. Ik ben verantwoordelijk voor de marketing en communicatie en ben daarnaast productmanager van een bijproduct: een Australisch softwarepakket gericht op teamwerk, een soort communicatieplatform voor werknemers.

Als marketing manager schrijf ik nieuwsbrieven, onderhoud ik de website, houd statistieken bij en ga op pad voor case stories. Ik controleer alle communicatie die de deur uitgaat, zoals marketingacties en brieven. Verder verleen ik veel hand-en-spandiensten, en houd ik me als productmanager ook bezig met verkoop van software.

Welke onderdelen van je Master komen van pas in je huidige functie?
De praktische vakken hebben me veel geleerd over schrijfstijl en tekstopbouw. Daarnaast zie ik het kritisch en analytisch denken terug in mijn huidige baan. Een softwarepakket is soms op een ingewikkelde wijze opgebouwd, daarom moet je de software goed kunnen ontleden om het aan iemand anders uit te kunnen leggen en te verkopen. Analytisch denken helpt daar zeer goed bij.

Zijn er dingen die je achteraf gezien graag van tevoren had willen weten?
Omdat ik van het HBO afkwam was het schakelprogramma erg zwaar. Ik had nog nooit een essay geschreven, en om dan als beoordeling van je eerste essay een drie terug te krijgen, was best even slikken. Uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen in de master, maar ik had graag van te voren meer willen weten over het opbouwen van een academische tekst zodat ik mij er beter op had kunnen voorbereiden. Ook had ik willen weten hoe lastig het was om de arbeidsmarkt te betreden. Journalistiek blijft een moeilijke branche met veel aanbod en weinig banen.

Heb je tips voor huidige studenten?
Verdiep je in de branche waar je in terecht wil komen. Ga werken in de journalistiek of start een eigen blog en doe schrijfervaring op. Daarnaast is het belangrijk om je niet blind te staren op een baan in de journalistiek omdat het dan zwaar kan tegenvallen als dat niet lukt. Ondanks dat ik niet in de journalistiek ben beland, ga ik wel met plezier naar mijn werk en dat is ook erg belangrijk. Daarnaast vind ik dat je in deze tijd de kansen moet pakken die je krijgt aangereikt!