Marjolein Welling

Na deze master wil ik werkervaring opdoen bij een landelijk medium.

Marjolein Welling

Master Media & Journalistiek Alumnus

Waarom heb je voor je Master Media en Journalistiek gekozen? Was het een bewuste keuze voor een carrière in een specifiek veld? Waren er ook andere factoren van belang?
Sibbe, 2005. In een geïsoleerd, hoogvergrijsd dorpje in Zuid-Limburg ligt het besluit vast: ik wil journalist worden. Mijn langetermijnplan begint. Dat betekent eerst relevante werkervaring opdoen bij online media (3voor12, Amnesty International) en regionale geschreven pers (Dagblad de Limburger).

Al doende weet ik dat ik de goede keus heb gemaakt, en krijg behoefte aan verdieping: journalistieke scholing en een specialisme. Daarom verlaat ik mijn veilige Limburgse haven voor de onbekende Randstad: ik ga in Utrecht antropologie studeren, mijn favoriete wetenschap. Mensen leren begrijpen zoals zij zichzelf begrijpen - hun dagelijkse leefwereld, gewoontes en rituelen- dat wil ik in mijn verhalen leggen. Na deze éénjarige master word ik toegelaten tot de Master Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Hoe lang heeft het geduurd voor je je eerste baan vond na je afstuderen?
Na deze master wil ik werkervaring opdoen bij een landelijk medium. Daarom begin ik na mijn scriptieonderzoek met een stage bij nrc.next. Dat bevalt uitstekend. Na drie maanden krijg ik een verlengde stage aangeboden, waarbij ik naast nrc.next publiceer voor NRCQ, NRC Handelsblad en NRC.nl. Pas dan zijn alle ingrediënten er voor een eigen freelancepraktijk, die ik graag wil beginnen.

Hoe heb je je eerste baan gevonden?
Eerst neem ik twee maanden de tijd om mijn bedrijf op te zetten. Ik zoek uit hoe het zit met zaken als boekhouding, facturen, algemene voorwaarden en websites bouwen.  Dan is het tijd voor opdrachten werven. Nu werk ik inmiddels met een aantal vaste opdrachtgevers. 

Voor welke organisatie of bedrijf werk je momenteel, en wat is je functie?
Freelance journalist bij mijn bedrijf Marjolein Welling Media, onder andere voor NRC, National Geographic, OneWorld en Zij aan Zij. Ik schrijf artikelen met als schrijfspecialisatie kunst, cultuur en media.

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes