Sietske d’Arnaud van Boeckholtz

Kunst reikt verder dan de muren van een museum!
Sietske d’Arnaud van Boeckholtz
Stage Program Design/kunstinhoudelijk programmamaker bij AimAtArt in Amsterdam

Ik heb mijn stage gevonden op de ESHCC Arts & Culture Career pagina op Facebook. AimAtArt is een changemanagement bureau in Amsterdam dat de focus legt op creativiteit en innovatie. Kunst wordt hierbij ingezet om op een onconventionele manier het gesprek aan te gaan rondom verandering. Kunst heeft immers het vermogen om mensen op een andere manier te laten kijken, waardoor ze verandering voor zich zien.

Als stagiair program design leverde ik inspiratie en input vanuit de kunst die vervolgens in verschillenden werkvormen of creatieve opdrachten voor klanten uit het bedrijfsleven konden worden opgenomen. Ik deed dus veel research naar tentoonstellingen en kunstenaars. Ook heb ik doelgerichte artikelen geschreven voor de website en leverde ik input vanuit de kunst gericht op marketing.

Het meeste waardevolle wat ik tijdens mijn stage heb geleerd is het belang van creativiteit in de huidige samenleving. Geen dag is hetzelfde en je moet het creatieve vermogen hebben daarop in te kunnen spelen. Creativiteit werd binnen het team dagelijks gestimuleerd dat is iets wat ik zeker meeneem. Ook ligt de nadruk bij Algemene Cultuurwetenschappen veelal op de publieke sector. Deze stageplek bood mij de mogelijkheid om de kunst en cultuursector vanuit een ander perspectief te benaderen, door de link met het bedrijfsleven.

Vanwege corona ben ik mijn stage vanuit huis gestart en dus online begonnen. Desalniettemin voelde ik mij snel thuis in het team en verliep de communicatie erg goed. We startten elke werkdag met een Zoommeeting om van elkaar op de hoogte te blijven. Toen ik eenmaal de mogelijkheid had om naar kantoor te komen ben ik dat ook steeds vaker gaan doen. Dit gaf een hele andere dimensie aan mijn stage. Door corona waren er minder ‘fysieke’ opdrachten waardoor er meer ruimte ontstond om ook aan andere projecten mee te werken. Bijvoorbeeld aan een marketingreeks. Gelukkig heb ik wel een live sessie mee kunnen maken. Voor een managersbijeenkomst gingen wij naar Land Art Delft om daar via de as van kunst te reflecteren op de coronaperiode. Het was heel tof om mijn eigen bijdrage in zo’n live sessie tot leven te zien komen!

Ik merkte dat voor mijn stage de kennis die ik tijdens het vak History of Western Arts & Culture heb opgedaan erg nuttig bleek. Door die achtergrond kon ik sneller verbanden leggen. Bovendien werd door dit vak mijn interesse in de kunst verder aangewakkerd. Ook onderzoek doen is iets wat in zowel mijn stage als een academische opleiding veel terug komt. Voor het schrijven van de artikelen werd ik juist gestimuleerd om echt op een creatieve, bondige manier te schrijven. Compleet anders dan een academisch paper, maar erg leuk om te leren.

Mijn stage heeft mijn visie op mijn toekomstige loopbaan wel beïnvloed. Ik heb mijn toekomst nog niet helemaal uitgestippeld, maar deze stage heeft mij laten zien dat er heel veel mogelijk is. Kunst reikt immers verder dan de muren van een museum. Het lijkt me leuk in de toekomst op een plek te werken waar creativiteit ook zo hoog in het vaandel staat.

Mijn advies voor komende studenten die een stage zoeken is echt om op zoek te gaan naar iets wat je leuk lijkt. Iets wat je horizon verbreedt en je echt enthousiast maakt. Begin op tijd met zoeken en beperk je niet tot de vacaturesites. Ken je een bepaalde organisatie, bedrijf of culturele instantie waar je denkt ‘wow dat lijkt me leuk’, maar er zijn geen vacatures op de site: mail ze, informeer, vaak is er meer mogelijk dan je denkt!