Black Fiction Matters
De vele gezichten van literatuur in een oud én actueel debat

Cursus Black Fiction Matters (2011CD)

Datum(s)

Data: 5, 12, 26 oktober, 2, 9 en 16 november 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

4 oktober 2020

De laatste jaren worden allerlei klassiekers van zwarte of gekleurde schrijvers voor het eerst of opnieuw uitgegeven. De romans van een groep jongere schrijvers van verschillende Afrikaanse afkomst bereikten het grote publiek.

Is zwarte fictie in Nederland bezig met een inhaalactie? Krijgt het de aandacht die het verdient? Wat waren en zijn die romans? Wat willen ze en hoe zijn ze geschreven? Hebben de klassiekers nog zeggingskracht? Welke rol speelt het literaire aspect?

In 5 colleges komt een breed spectrum aan klassieke en moderne zwarte of koloniale literatuur aan bod. Eén college is gewijd aan twee romans door witte schrijfsters. Eén van de twee werd een mega-besteller, de andere werd pas onlangs, 50 jaar na verschijnen, uitgegeven. Waarom?

De cursus wil een veelzijdige literaire verkenning en verdieping bieden die kan helpen inzicht te krijgen in de complexiteit van de actuele problematiek. De inhoud van deze cursus is uiteraard ingegeven door de actualiteit. Daar waar het het begrip van de romans helpt of waar de historische context relevant is voor de actualiteit wordt daar dieper op ingegaan. Elke roman wordt vooral in zijn literaire werking besproken maar altijd in zijn (historische) context geplaatst.

Opbouw van de cursus
Koloniale samenleving:
Cola Debrot Mijn zuster de negerin (1935) – Curaçao
Chinua Achebe Things Fall Apart – Een wereld valt uiteen (1958) – Nigeria

Vrouwelijk perspectief:
Ann Petry The Street – De straat (1948) – Amerika
Chimamanda Ngozi Adichie Americanah – Amerikanah (2013) – Amerika – Nigeria

Rol van de verbeelding:
William M. Kelley A Different Drummer – Uit de maat (1962) – Amerika
Ben Okri The Famished Road – De hongerende weg (1991) – Nigeria

De witte kant:
Carson McCullers Klok zonder wijzers – Clock Without Hands (1961) – Amerika
Kathryn Stockett The Help – Een keukenmeidenroman (2009) – Amerika

Historische romans:
Cynthia McLeod Hoe duur was de suiker?
(1987) – Suriname
Patrick Chamoiseau Texaco – Texaco (1992) – Martinique

Moderne visies:
Zadie Smith Swing Time – Swing Time (2016) – (Engeland & Jamaica)
Aminatta Forna Happiness – De paradox van geluk (2018) – (Engeland & Sierra Leone)

Literatuur
Uitgangspunt zijn de Nederlandse vertalingen. Uiteraard kan men de oorspronkelijke edities lezen. Het is fijn als tenminste één van de twee romans is gelezen, maar noodzakelijk is het niet.

Aanbevolen literatuur
Lidewijde Paris, Hoe lees ik? Met inspirerende voorbeelden uit de literatuur, 2018.

Resultaten
Aan het einde van de cursus heeft men een goed referentiekader voor zelfstandig verder lezen van zwarte & koloniale literatuur. Men weet hoe je literatuur met een onbekende én bekende context kunt benaderen.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Lidewijde Paris studeerde Nederlandse Taal- & Letterkunde en Grafische Vormgeving in Utrecht. Ze was o.a. uitgever van Querido en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Na 25 jaar uitgeverij richtte ze De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten. Ze is recensent bij Max Nieuwsweekend op NPO 1 Radio, docent aan de Schrijversvakschool en al 13 jaar bestiert ze mede De Literatuurfabriek in Middelburg.

Anderen bekeken ook
Oral History & de geschiedenis van Caribische Rotterdammers
Anderen bekeken ook
De Amerikaanse slavernij en de lange historie van het rassenprobleem in de VS

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 5, 12, 26 oktober, 2, 9 en 16 november 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

4 oktober 2020

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Letteren
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk, omdat de cursus al gestart is. Wil je je alsnog inschrijven, stuur dan een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl.