China, communisme en religie

Het actuele belang van godsdienst in het communistische China
Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11 november 2021

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 11.45 uur

€190 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

29 september  2021

De vijf officiële religies van China zijn Taoïsme, Boeddhisme, Islam, Katholicisme en Protestantisme. Het Confucianisme wordt meer als een sociale ethiek gezien en niet als de zesde religie die de neo-confucianisten er van gemaakt hebben.

Van een kwart van de Chinese bevolking is bekend dat ze ondanks jaren van religieuze verdrukking nog steeds beïnvloed worden door religie. Na de dood van Mao werd door zijn opvolger Deng tot de eeuwwisseling niet moeilijk gedaan over godsdienst in China. Hierna bleef er vooral ruimte voor de autochtone religies, het Taoïsme en het neo-Confucianisme. De Duitse theoloog Hans Kung constateerde dat religies onderling grote dogmatische verschillen vertonen, maar dat ze vaak een ethiek delen. Hij stelt dat zonder vrede tussen godsdiensten er geen vrede tussen landen kan zijn. Zou dat ook voor China kunnen gelden?

Het land wordt steeds meer als een vijand, een strategische concurrent van het Westen gezien, geregeerd door de Communistische partij (CCP), die zich assertiever in de wereld opstelt en het Chinese model ook aan andere landen wil opdringen. Door dieper in te gaan op het belang en de invloed van die andere godsdiensten in China en enkele teksten van het Taoïsme te lezen gaan we na wat die waarden zijn en of er inderdaad een mogelijkheid is om meer nadruk op de gedeelde waarden van de bevolking te leggen, dan op de tegengestelde belangen van regeringen.

Ondertussen ontleent de Communistische Partij ideeën aan het Confucianisme en het Taoïsme, om de Communistische Partij een zekere legitimiteit te geven. Voorbeelden daarvan zullen worden behandeld om de manier duidelijk te maken waardoor de CCP aan de macht probeert te blijven. Dit zagen we ook gedemonstreerd tijdens de viering van 100 jaar CCP op 1 juli 2021.

In deze cursus leert u beter de systematische, Chinese propaganda te begrijpen en waar de communistische partij voeding vandaan haalt om aan de macht te blijven.

Aanbevolen literatuur
‘China vriend of vijand?’ M.P. van Dijk - Almere: Parthennon (2020)

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Meine Pieter van Dijk (1949) is econoom en em. hoogleraar water services management bij UNESCO-IHE in Delft, em. hoogleraar urban management bij het Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en parttime hoogleraar entrepreneurship aan de Maastricht School of Management (MSM). Bovendien is hij visiting professor bij de Beijing University of Civil engineering and Architecture (BUCEA).

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11 november 2021