China en de wereld na de Amerikaanse verkiezingen
Wat zal het presidentschap van Biden voor China’s relatie met de VS en de EU betekenen?

Cursus China en de wereld na de Amerikaanse verkiezingen (2025AD)

Datum(s)

Data: 12, 19 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2021

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 11.45 uur

€180 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

11 februari

China is bezig zijn invloed in de wereld steeds verder uit te breiden. Het heeft de opstand in Hongkong weten te onderdrukken door een uitleveringswet in te voeren en veel activisten op te pakken. Vervolgens werd de druk op Taiwan opgevoerd. De Verenigde Staten hebben zich via een verdrag verplicht dat eiland te zullen helpen in geval van een aanval door China.

President Biden zal zo’n verdrag serieuzer nemen dan president Trump, die eerst een rekening wilde sturen. Internationale kranten schreven dat het Chinabeleid van de Verenigde Staten niet zal veranderen, wie er ook president zou worden, maar Biden zal zeker meer tact tonen. Ondanks de handelsoorlog van Trump is het tekort op de handelsbalans tussen China en de VS groter geworden dan ooit, dus er zal iets moeten gebeuren.

Relatie tussen China en de EU
De relatie tussen China en de EU staat ook onder druk. Europa wil meer invloed op welke bedrijven China kan kopen, terwijl China EU-leden onder druk zet om standpunten van de EU met betrekking tot China te beïnvloeden. Waar het Westen lijdt onder de coronacrisis is in China de economische groei alweer op het oude peil.

Recentelijk heeft China een visie voor de lange termijn ontvouwd waarin gespecificeerd wordt waar het in 2030 wil zijn. Is China de volgende supermacht, of is het mogelijk Westerse waarden en invloed overeind te houden bijvoorbeeld in samenwerking met de ASEAN-landen, met Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de VS?

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Prof.dr. Meine Pieter van Dijk is econoom en emeritus hoogleraar water services management bij UNESCO-IHE in Delft en emeritus hoogleraar urban management bij het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens werkzaam als hoogleraar entrepreneurship bij de Maastricht School of Management.

Anderen bekeken ook:
Nalatenschap Ruth Bader Ginsburg: houdt deze stand in Supreme Court?
Anderen bekeken ook:
Bestaat Europa? Het Westen, de Ander, van crisis tot hoop

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl.

Datum(s)

Data: 12, 19 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2021

Dag en tijd: Vrijdag 10.00 - 11.45 uur

€180 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

11 februari

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Economie
Instructievorm
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk. Stuur een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl om je in te schrijven.