De actieve burger en publieke veiligheid
Buurtwachten en aanverwante vormen van actief burgerschap

Cursus De actieve burger en publieke veiligheid (2014AR)

Datum(s)

Data: 29 oktober en 5 november 2020

Dag en tijd: Donderdag 13.30 - 16.00 uur

€ 40 (incl. BTW)

Wat is veiligheid in een buurt en wat is de rol van burgers in het verbeteren van die veiligheid? Actieve burgers zijn van onschatbare waarde bij de veiligheid in de eigen buurt of wijk. Maar wat is burgerparticipatie? Waarom roept iedereen dat van burgers een actieve houding wordt gevraagd? Hoe kun je tegen burgerparticipatie aankijken? Hoe kan deze participatie worden versterkt?

De rol van de burger binnen burgerinitiatieven is heel divers. In de praktijk zijn veel voorbeelden van burgerinitiatieven te onderscheiden die zich richten op het creëren van meer veiligheid in een wijk of buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een burgerinitiatief dat door een aantal politiemensen is aangezwengeld om woninginbraken tegen te gaan. Andere voorbeelden zijn buurtwachten of het organiseren van inbraakpreventie-avonden. Het doel hiervan is zorgen dat het dorp, de wijk of de straat weer een stukje veiliger wordt. In een ander voorbeeld doen bewoners van een hofje of laan een aanvraag om budget te krijgen waarmee de veiligheid in en rond een speeltuin kan worden verbeterd. Maar ook kan gedacht worden aan buurtvaders die de sociale controle in een wijk willen versterken en een vorm van toezicht willen uitoefenen op jongeren in de buurt.

Tijdens deze tweedaagse cursus verkennen we met onderzoekers en mensen uit de praktijk de kansen en de risico’s van burgers die zich actief inzetten voor de veiligheid van hun wijk of buurt.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docenten

Dr. Juul Gooren studeerde criminologie en strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij is docent en onderzoeker aan de Haagse Hogeschool voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde.

Portretfoto van Tom de Leeuw

Dr. Tom de Leeuw is een ervaren onderzoeker met een achtergrond in de culturele criminologie en heeft veel affiniteit met stadssociologische theorie en antropologische onderzoeksmethoden. Zijn expertise ligt op het vlak van grootstedelijke vraagstukken, en in het bijzonder rond sociale verhoudingen, veiligheid en leefbaarheid in buurten en wijken

Portretfoto van Lucien Stopler

Lucien Stöpler MSc LLM richtte in 2018 de stichting Justice in Practice op. Justice in Practice bouwt communities en koppelt ze aan professionele communities om het niveau van bescherming en zorg in de samenleving te verbeteren. De organisatie meet en verbetert de impact die gemeenschappen en professionele partners hebben op rechtvaardigheid, veiligheid en zorg.

Foto van Rolf Leeuw

Rolf Leeuw is wijkagent in de wijk Wateringen en Senior Gebiedsgebonden Politiezorg (Senior GGP) met als taakaccent Wijkzorg.

Anderen bekeken ook
Battle for the White House 2020: Trump of Biden?
Anderen bekeken ook
De Green Deal van de Europese Unie

Contact

Heb je vragen over deze cursus? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 29 oktober en 5 november 2020