De Green Deal van de Europese Unie
Wat doet de EU om de gevolgen van klimaatsverandering en milieuproblemen af te wenden en hoe effectief is dit beleid?

Cursus De Green Deal van de Europese Unie (2014BD)

Datum(s)

Data: 8, 15, 29 oktober, 5, 12 en 19 november 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 12.30 uur

€120 (incl. BTW)

Wat doet de EU om de negatieve gevolgen van klimaatsverandering en om de gevolgen van andere milieuproblemen af te wenden en hoe effectief is dit beleid? De gevolgen van klimaatsverandering en vervuiling zijn iedere dag zichtbaar.

Nederland loopt niet meer voorop als het om stikstofproblemen of het terugbrengen van CO2-uitstoot gaat. Des te belangrijker is de EU geworden, die verantwoording draagt voor deze problemen. De nieuwe Europese Commissie kondigde eind 2019 aan een nieuwe groene deal te willen. Deze moet richting een kringloopeconomie gaan en de uitvoering van het klimaatplan van de EU realiseren.

Voor de uitvoering van de plannen is veel geld nodig en de vraag rijst of dat er nog is na de bestrijding van de coronacrisis. Na een overzicht van de milieuproblematiek en de te verwachten gevolgen van klimaatsverandering in Europa zal het beleid van Nederland en de EU in deze cursus worden besproken. Wat is er gedaan om de gewenste klimaatadaptatie te realiseren en de milieuproblemen op te lossen?

Gastsprekers gaan tijdens de cursus dieper in op de problematiek en bespreken de filosofische kant: wat bindt ons samen (de “European humanity”) en welke Europese normen en waarden zijn belangrijk voor een goede manier van omgaan met milieuproblemen en de gevolgen van klimaatsverandering? Is de mens geen deel van de natuur zoals Descartes suggereren, of zijn we toch integraal onderdeel van het milieu en (heel bijbels) de rentmeesters van de schepping? Is het einde van de coronacrisis misschien het moment om een nieuwe start te maken met onze vervuilende consumentenmaatschappij, of gaan we gewoon weer allemaal het vliegtuig in?

Resultaten
Bijna een jaar na de aankondiging van de green deal door de Europese commissie moet het mogelijk zijn om te kijken wat er van deze groene agenda terecht is gekomen. Na de cursus heeft u een beter inzicht in de milieu- en klimaat problematiek in de EU en hoe daar mee omgegaan wordt door de individuele lidstaten enerzijds en de Europese Commissie anderzijds. Kan de EU een leidende functie in de wereld op dit gebied vervullen? Wat gaat dat betekenen voor Nederland en voor de Europese burgers?

Aanbevolen literatuur
Geert Mak, Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019, 2019.
Luuk van Middelaar, Improvisatie & Oppositie. De nieuwe politiek van Europa, 2017.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Prof.dr. Meine Pieter van Dijk is econoom en emeritus hoogleraar water services management bij UNESCO-IHE in Delft en emeritus hoogleraar urban management bij het Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens werkzaam als hoogleraar entrepreneurship bij de Maastricht School of Management.

Anderen bekeken ook
Duurzaam beleggen
Anderen bekeken ook
Klimaat en transitie

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 8, 15, 29 oktober, 5, 12 en 19 november 2020