De unieke stad, massatoerisme en stedenbouw
Hoe bouwt toerisme de stad?

Cursus De unieke stad, massatoerisme en stedenbouw (2013BD)

Datum(s)

Data: 7, 14, 21, 27 oktober 4, 11, 18 en 25 november 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€160 (incl. BTW)

Elke stad is uniek als je de websites, toeristenfolders, stadsgidsen en promotiefilms bekijkt. De stadsontwikkeling wordt hierin voor toeristen altijd als iets unieks uit de doeken gedaan, maar hoe het massatoerisme de stad zelf heeft vormgegeven blijft onbesproken. Deze cursus brengt daar verandering in.

Met enkele frappante voorbeelden van unieke steden uit de 19e en 20e eeuw wordt die ruimtelijke ontwikkeling door het massatoerisme in deze cursus uit de doeken gedaan. Omdat sommige steden tegenwoordig worstelen met te veel toeristen (overtoerisme) zal dat op thematische wijze plaatsvinden. Het gaat er in deze cursus om hoe het massatoerisme zich verhoudt tot ruimtelijke ontwikkelingen (stedenbouw).

Opbouw van het programma

  • Maakbaar toerisme: introductie over massatoerisme, de wijze waarop Mussolini Rome tot toeristische attractie maakte en de Olympische Spelen van Barcelona de stad vleugels gaf.
  • Organische groei: hoe Londen in de 19e eeuw door een innig samenspel tussen spoorwegen en expo’s en vele andere attracties de stad vormgaf.
  • Zicht op zee: in Oostende doet koning Leopold II een ambitieuze poging om de badplaats te verheffen tot de koningin der badsteden. Dat is hem in zekere zin gelukt.
  • Centrum en periferie: wereldexpo’s in Parijs en Brussel zetten de stad op zijn kop en bieden ruimtelijke oplossingen en/of geven nieuwe problemen.
  • Nieuwe economie: het Roergebied wordt net zoals Parkstad Limburg in de toeristische markt gezet. Steenkool en ijzer hebben plaatsgemaakt voor events en cappuccino.
  • Verdringing: in het populaire Lissabon is sprake van ‘tourism-gentrification’, het verdringen van de plaatselijke bevolking door het massatoerisme.
  • Beleid: ruimtelijk beleid en toerismebeleid gaan zelden samen; over ‘drukventielen’ en riviericonografie in verschillende riviersteden.
  • Amsterdam & Rotterdam: hoe zou het toerismebeleid van de gemeente Rotterdam eruit kunnen zien?

Resultaten

- Inzicht in het fenomeen massatoerisme aan de hand van verschillende thema's.
- Inzicht in de historische ontwikkeling van steden door massatoerisme.
- Kritische reflectie op het fenomeen massatoerisme in steden.
- Ontwikkeling van ruimtelijk toerismebeleid.

Over de docent

Ing. AvB. Paul Kurstjens studeerde zowel verkeerskunde als stedenbouwkunde en werkte als stedenbouwkundige in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg en heeft een adviesbureau. Hij doceerde geschiedenis van de stedenbouw aan de NHTV in Breda (Urban Design) en aan verschillende andere hogescholen.

Contact

Heb je vragen over deze cursus? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 7, 14, 21, 27 oktober 4, 11, 18 en 25 november 2020

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 12.00 uur

Kosten

€160 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Planologie | Techniek | Bouwkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier