De stad als storyteller
Hoe ruimtelijke ideologieën en narratieven ons deel maken van een groter verhaal.

Cursus De verhalende kracht van onze leefomgeving

Datum(s)

Dinsdag 18 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten

€295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline

Maximaal aantal deelnemers: 22

In deze workshop ontdekt u hoe publieke ruimtes verhalen kunnen vertellen en hoe ze daarmee ons gedrag beïnvloeden. Het ochtendprogramma staat in het teken van het verkennen van verschillende theorieën over het vertellen van verhalen met ruimtes. In de middag trekt u er zelf op uit en verkent u de verhalende ruimte van de stad Rotterdam. Een zeer relevante workshop voor professionals die betrokken zijn bij de inrichting van de publieke ruimte.

Waarom zijn bruggen racistisch, zet graffiti aan tot vernieldrang, kunnen pleinen ideologieën overbrengen en komen we soms thuis met producten die we eigenlijk niet hadden willen kopen? In deze workshop staat u stil bij de verschillende manieren waarop ruimtes verhalen kunnen vertellen, hoe ze ons daarin een ‘rol’ toekennen en ons in ons handelen sturen. Maar ook hoe we de publieke ruimte kunnen inzetten om te sturen!

In het eerste gedeelte van de ochtend bestudeert u een aantal disciplines waarin ‘narrative space’ en ‘environmental storytelling’ veelgebruikte termen zijn: game theory, filmwetenschap, en pretpark theorie. U kijkt onder andere hoe Disney Imagineers de techniek van ‘environmental storytelling’ inzetten om de ruimtelijke ervaring van fantasieën mogelijk te maken. Alles in de ruimte – van textuur tot de vorm van de wegen, van gebruikte muziek tot geur – wordt weloverwogen ingezet.

In het tweede gedeelte van het ochtendprogramma maakt u de stap van overduidelijke ‘fictieve’ en geconstrueerde ruimtes uit games, films en pretparken, naar de meer alledaagse ruimte van de moderne stad. Hoewel we deze ruimtes waarschijnlijk minder snel associëren met ‘verhalen’, zal blijken dat ook stedelijke ruimtes een hoog narratief gehalte hebben. Iedere plek is vol van idealen en ideologieën, stuurt ons gedrag op een bepaalde manier, kent ons als onderdeel van de ruimte een bepaalde identiteit toe. De ideeën van een bonte stoet van denkers en makers, waaronder filosofen Barthes en De Certeau, stadsplanoloog Robert Moses en nudge theoristen Thaler en Sunstein worden behandeld.

Tijdens het middagprogramma trekt u er zelf op uit. U gaat op zoek naar interessante ruimtes en analyseert het verhaal dat deze ruimtes vertellen. Terug op locatie geeft u een presentatie van uw bevindingen aan de hand van verzameld beeldmateriaal.

 

Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. 

Na het volgen van deze workshop:

  • Bent u zich bewust van het verhalende en vormende aspect van alledaagse ruimtes.
  • Bent u in staat een analyse van deze verhalende ruimtes te maken, met een focus op zowel de verhalende als vormende aspecten van deze ruimtes.

Voor wie?

Deze workshop is interessant voor iedereen die betrokken is bij de inrichting van de stedelijke/publieke ruimte, zoals

  • Beleidsmakers
  • Projectontwikkelaars
  • Beheerders van openbare ruimte
  • Adviseurs
  • Architecten

En voor iedereen die met een andere bril naar ruimte om zich heen wil kijken.

Locatie

De workshop vindt plaats bij het Erasmus University College (EUC) in het centrum van Rotterdam.

Het Erasmus University College is goed bereikbaar met het OV.

Docent

Elize de Mul studeerde Theater-, Film-, en Televisiewetenschap (TFTv) aan de Universiteit Utrecht. Ook behaalde ze hier haar master Nieuwe Media en Digitale Cultuur (NMDC). Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam behaalde ze haar master degree in Filosofie. Momenteel is De Mul als promovenda verbonden aan eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie, van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden. Ze is daarnaast werkzaam als universitair docent nieuwe media en cultuur aan de UU en docente filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.  

Complete aanbod Summer Lab

Bekijk nu het volledige aanbod aan workshops, colleges en kinderacademie

Totaalaanbod Summer Lab

Contact

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Tel: 010 408 18 39

Datum(s)

Dinsdag 18 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten

€295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Startdatum
Inschrijfdeadline

Maximaal aantal deelnemers: 22

Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Sociale geografie
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Vult u de velden met een * zeker in, deze zijn verplicht.

Uw gegevens

Gewenste aanhef

Inschrijving Summer Lab

Ik schrijf mij in voor één of meer van de onderstaande programma's (u kunt meerdere mogelijkheden aanvinken). 

Aanbod Summer Lab

Factuur

Wordt de factuur door een andere partij (dan uzelf of uw partner) betaald? Vink dan dit vakje aan.

Heeft u nog opmerkingen? Plaats deze dan in het tekstveld hierboven.

Voorwaarden en ondertekening


Ik ga akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden en schrijf mij in voor een workshop / meerdere workshops van het Summer Lab. Kosten €295,- per workshop. Bij de kosten zijn lunches, koffie/thee en cursusmateriaal inbegrepen. Alle bedragen zijn vrijgesteld van btw.

* De inschrijf- en betalingsvoorwaarden van Erasmus Academie vindt u op de website (opent u deze link a.u.b. in een nieuw venster).


Nieuwsbrief Erasmus Academie


Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

Vertrouwelijke omgang met informatie: Voor de opzet van onze opleidingen is een sfeer van openheid en vertrouwen van groot belang. U moet vrijelijk informatie kunnen uitwisselen zonder dat die buiten het bestek van de opleiding bekend wordt. Met uw ondertekening van dit inschrijfformulier gaat u daarom akkoord dat geen enkele informatie – welke niet via openbaar toegankelijke informatie verkregen had kunnen worden – op enigerlei wijze wordt bekend gemaakt aan personen, bedrijven/organisaties buiten de context van deze opleiding zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de betrokkene(n) en Erasmus Academie.

Algemene voorwaarden: Met de ondertekening verklaart u bekend te zijn en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Erasmus Academie. Een exemplaar van de Algemene Voorwaarden kan u op verzoek worden toegezonden.