De symfonieën van Johannes Brahms
Vier symfonische meesterwerken uit de Romantiek

Cursus De vier symfonieën van Johannes Brahms (2012FD)

Datum(s)

Data: 22 & 29 september en 6 & 13 oktober 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

Johannes Brahms (1833 – 1897) dankt een groot deel van zijn roem aan zijn symfonieën. Alle symfonieorkesten in de wereld hebben ze op het repertoire staan en er gaat geen dag voorbij of er wordt ergens (zolang een virus ons geen parten speelt) wel een Brahms-symfonie uitgevoerd. Dat is geen geringe prestatie voor een componist die maar vier symfonieën componeerde. Maar dat viertal behoort wel tot de allerbeste in zijn soort.

Brahms behoort tot de traditionele richting van de Duitse muziek in de 19e eeuw. Niets moest hij hebben van de nieuwlichterij van componisten als Wagner en Liszt. Zijn symfonieën schiep hij in navolging van grote klassiekers als Beethoven, Schubert, Mendelssohn en Schumann. Stevige werken met een herkenbare opbouw in vier delen en per deel een duidelijke structuur. Maar hij was bepaald geen slaafse navolger. Als geen ander wist hij die klassieke helderheid vorm te geven in een uitgesproken laat-romantisch klankbeeld. En met succes, want al bij leven waren zijn symfonieën ongekend populair en dirigeerde hij ze zelf overal in Europa. Ook had hij een grote invloed op tijdgenoten en componisten die na hem kwamen, zoals Grieg, Dvořák en Johann Strauss, om maar een paar uitersten te noemen.

In deze cursus gaan we op verkenningstocht langs de symfonieën van Brahms. Dat doen we in hoofdlijnen, maar ook met oog voor detail. Aspecten als melodie, harmonie, orkestklank en vorm komen ruimschoots aan bod. Regelmatig wordt ter verduidelijking gebruik gemaakt van de partituur. Grote kennis van muziektheorie of notenlezen is voor deze cursus niet vereist. De opzet is zodanig gemaakt dat het geheel door de geïnteresseerde muziekliefhebber makkelijk te volgen is.

Resultaten

• Inhoudelijke kennis van de symfonieën van Brahms.
• Inzicht in de historische context waarin de symfonieën vorm hebben gekregen.
• Inzicht in de betekenis en de invloed van zijn symfonieën in zijn eigen tijd, maar ook in de jaren daarna.
• Misschien wel het belangrijkste: om live in de concertzaal, maar ook thuis nog meer te kunnen genieten van deze schitterende muziek.

Literatuur

Bij de cursus hoort een kleine syllabus die voor aanvang beschikbaar is. Dat geldt ook voor de partituren.

Voorbereiding

Ter voorbereiding is het wellicht prettig de symfonieën al een keer beluisterd te hebben. In de handel zijn talloze opnames op cd verkrijgbaar. De meeste daarvan zijn ook op Spotify ondergebracht. Een zoekterm als ‘Brahms symphony’ is voldoende om deze snel te vinden. Met dezelfde zoekopdracht is ook op Youtube veel verkrijgbaar, vaak zijn dit live video-opnames van bekende orkesten. Wanneer wenselijk zijn de partituren gratis als pdf terug te vinden op: https://imslp.org/wiki/Category:Brahms,_Johannes. Per symfonie zijn verschillende edities verkrijgbaar. De versie van de ‘Sämtliche Werke’ geniet de voorkeur.

De meeste Nederlandse symfonieorkesten hebben dit seizoen wel een symfonie van Brahms op het programma staan. Vanwege de coronacrisis is echter nog niet duidelijk welke daarvan door kan gaan. In de loop van de cursus krijg je daar meer informatie over.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Kees Wisse (1961) studeerde van 1980 tot 1987 musicologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij was lange tijd als staffunctionaris verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als artistiek adviseur bij Holland Symfonia. In de loop der jaren heeft hij een intensieve praktijk opgebouwd met lezingen, cursussen, concertinleidingen, concertpresentaties en programmatoelichtingen. Zo werkt hij onder meer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest (tegenwoordig Phion), het Residentieorkest, de Laurenskerk Rotterdam, de Doelen in Rotterdam, en Challenge Records.

Anderen bekeken ook
Het madrigaal
Anderen bekeken ook
Poëzie Lezen: klassiek & hedendaags

Contact

Heb je vragen over deze cursus? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 22 & 29 september en 6 & 13 oktober 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Muziekwetenschap
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier