De werking van ons afweersysteem tegen het coronavirus
Hoe ziet de weg naar een vaccin tegen corona eruit?

Cursus De werking van het afweersysteem (2011CR)

Datum(s)

Data: 26 oktober, 2 november, 9 november, 16 november, 23 november 2020

Dag en tijd: Maandag 10.00 - 12.30 uur

€120 (incl. BTW)

Hoe werkt ons afweersysteem en hoe ziet de weg naar een vaccin tegen het coronavirus eruit? In deze cursus krijgt de cursist inzicht in de onderdelen van het immuunsysteem: immunologische organen, cellen, eiwitten en signaalstoffen. Zo wordt duidelijk hoe ons afweersysteem virussen zoals corona bestrijdt.

Het immuunsysteem is niet statisch. Er is een gedegen opleiding voor nodig om goed op te kunnen treden tegen ziekmakers zonder het lichaam zelf te veel te beschadigen. Hoe ‘leert’ dit systeem? Het leerproces van de afweer is de basis van immunisatie en vaccins.

Veel aandacht zal ook uitgaan naar wat precies een gezonde afweer is, en dat juist een verstoorde afweer het virus zo gevaarlijk maakt voor sommige mensen. Biologische en maatschappelijk oorzaken zorgen er samen voor dat Corona zo’n gevaarlijk virus is.

Eenmaal op de hoogte van hoe het afweersysteem werkt, zal er ook aandacht zijn voor immunotherapie tegen kanker en gentherapie. Kennis van het afweersysteem stelt ons in staat het ook in te schakelen voor andere zaken dan vaccins. Zo kunnen we het trainen om kanker op te sporen (immunotherapie). En kunnen we het afweersysteem in cellen gebruiken voor nieuwe vormen van gentherapie (CRISPR).

Over de docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna  was hij onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus MC via diverse onderzoeken naar stamcellen en stamceltherapie. Sinds enkele jaren geeft hij les aan diverse Hovo’s in het land, en op middelbare scholen.

Anderen bekeken ook
Kwantumfysica voor niet-fysici - de verdieping
Anderen bekeken ook
Duurzaam Beleggen