De wording van het moderne Midden-Oosten
East is East and West is West, and never the twain shall meet” - Rudyard Kipling

Cursus De wording van het moderne Midden-Oosten (2012BD)

Datum(s)

Data: 6, 13, 27 oktober, 3, 10 en 17 november 2020

Dag en tijd: Dinsdag 10.30 - 13.00 uur

€120 (incl. BTW)

Het Midden-Oosten blijft, zoals Rudyard Kipling het in de negentiende eeuw verwoordde, voor velen een geheimzinnige en ondoorgrondelijke regio. De ontwikkelingen aldaar lijken hun eigen wetten en logica te volgen.

Sinds de terugtrekking van Engeland en Frankrijk uit de Arabische landen in de tweede helft van de twintigste eeuw, lijken de wegen van de westerse en oosterse wereld zich van elkaar te scheiden. De naoorlogse politiek van het westen was medeverantwoordelijk voor de gespannen oost-west verhoudingen. Deze politiek heeft aanwijsbaar grote impact gehad op de machtsgrepen, de oorlogen, de verdragen en de huidige grenzen van het Midden-Oosten.

In deze collegereeks verkennen we de verwevenheid en bekijken we hoe ontwikkelingen in het Midden-Oosten beïnvloed zijn door het Westen. We zoomen in op de politieke verhoudingen ten tijde van de Koude Oorlog en behandelen met name de politieke ontwikkelingen in Egypte, Syrië, Palestina, Jordanië, Libanon, Irak en Israël.

Resultaten
- een beter begrip van de politieke geschiedenis waardoor het dagelijkse nieuws beter te duiden is
- een grondig inzicht in de rol die zowel oost als west speelden in de verwording van de regio
- kennis over de vele culturen en religies die het gebied kent, van Sji'iten tot de Yeziden

Verplichte literatuur
Bij deze cursus hoort een reader die voor aanvang wordt gedeeld.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Hovo docent Max Andela

Over de docent

Drs. Max Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies aan de Radboud Universiteit. Sindsdien is hij actief in de (televisie-) journalistiek, zowel voor de publieke omroep als voor particuliere  opdrachtgevers.

Anderen bekeken ook
Leergang: Bestaat Europa? (deel 1)
Anderen bekeken ook
Zes Japanse architecten

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 6, 13, 27 oktober, 3, 10 en 17 november 2020