Cursus Filosofie & Literatuur: Franz Kafka

Kosten

De prijs per cursus bedraagt €285,- incl. tentamen en een hertentamen. Daarnaast betaalt u eenmalig €40 registratiekosten.

Inhoud

Er is waarschijnlijk geen schrijver die een zo diepe indruk heeft gemaakt op de filosofie van de 20e (en waarschijnlijk ook de 21e) eeuw als Franz Kafka (1883-1924). Enkele namen kunnen hier volstaan: Lukacs, Adorno, Benjamin, Bataille, Blanchot, Canetti, Arendt, Kundera, Derrida, Steiner, Deleuze en Guattari. Wat is het in Kafka’s werk dat zoveel filosofen, met zulke uiteenlopende achtergronden, heeft gefascineerd? Is het de luciditeit waarmee Kafka een wereld zonder heil schetst, is het de paradox van de ‘vertrouwde bevreemding’ die zijn werk uitstraalt, is het de radicale onleefbaarheid van het bestaan waar wij in het dagelijks leven liefst aan voorbijgaan? In dit college wordt vanuit intensieve lectuur van enkele cruciale teksten (o.a. De gedaanteverwisseling, Het vonnis) onderzocht wat Kafka voor de hedendaagse filosofie heeft betekend en kan betekenen. Daarbij zal overigens ook Sontags litanie tegen de Kafka-interpreten in Against Interpretationworden betrokken.

Voor nu, enkele fragmenten om ‘in de stemming’ te geraken:
“Er is oneindig veel hoop in deze wereld. Alleen niet voor ons.”
“Er is een doel, maar geen weg. Wat wij weg noemen is aarzeling.”
“Ik wankel echter daarboven, er is helaas geen dood, maar de eeuwige kwelling van het sterven.”
Bedenk hierbij wat Kafka kenner Verhaar schrijft: “Alleen voor degene die een hogere zin in het leven ziet is Kafka absurd pessimistisch. Wanneer je de mens voor redeloos, ontluisterend en inhumaan houdt is Kafka een verdediger van de mens."

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Studiebelasting

Elke cursus heeft een studiebelasting van 3,75 studiepunten of ECTS. Per studiepunt moet u rekenen op 27 uur studiebelasting.

Rooster en literatuur

Raadpleeg voor het rooster en de literatuur de courseguide van Filosofie & Literatuur: Franz Kafka.

Contact

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

E-mailadres
Telefoon
+31104088687
Adres

Burgemeester Oudlaan 50
3062 PARotterdam
Nederland

Kosten

De prijs per cursus bedraagt €285,- incl. tentamen en een hertentamen. Daarnaast betaalt u eenmalig €40 registratiekosten.

Tijdsduur
5 weken
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Wijsbegeerte
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Aanmelden voor het collegejaar 2019-2020 is mogelijk vanaf medio juli 2019.