Gewoon Romeins!
Even terug naar het Romeinse leven van alledag

Cursus Gewoon Romeins (2013ED)

Datum(s)

Data: 7 & 21, oktober 4 & 18 november en 2 & 16 december 2020

Dag en tijd: Woensdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

Archeologen zijn net detectives. Ze proberen met de gevonden sporen en objecten aangevuld met teksten het verleden te reconstrueren. In deze reeks van zes colleges gaat archeologe Annet van Wiechen in op het gewone, dagelijkse leven van de Romeinen. Het gaat dus niet om "Kunst", maar om de gewone gebruiksvoorwerpen van alledag, openbare gebouwen door de meeste Romeinen gebruikt en objecten die in elke (archeologisch) museum wel te vinden zijn.

De volgende onderwerpen komen tijdens deze cursus aan bod:

 • De Romeinen stichtten veel nieuwe steden. Hoe ging dat in zijn werk en was er sprake van een duidelijk stedebouwkundig ontwerp? En hoe was de indeling van de stad en welke gebouwen waren essentieel voor een Romeinse stad? Ook over Romeinse bouwtechnieken en havenbouw.
   
 • Huis & mozaïeken. Afhankelijk van status en geld woonde de Romein in een prachtige stadsvilla met een indrukwekkende 'aangeklede' tuin of in een klein, tochtig huurkamertje. Hoe zagen deze onderkomens eruit? Vaak met kleurrijke schilderingen en schitterende vloermozaïeken.
   
 • Eten & glas. Wat at de Romein? Dankzij het receptenboek van smulpaap Apicius kunnen we ook nu nog Romeinse gerechten maken! Romeins glas was overal aanwezig, van sierlijke make-up flesjes tot praktische voorraad-flessen. In het midden van de eerste eeuw vC werd een belangrijke technische innovatie (glasblazen) doorgevoerd. Dankzij de pax augusta kon deze nieuwe techniek zich snel verspreiden over het hele Romeinse gebied. Het werd een groot succes en glazen gebruiksgoed werd een massaproduct. Dezelfde techniek wordt in essentie tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Overigens, onze glasbakken hadden al een Romeinse voorganger!
   
 • Romeinen besteden veel aandacht aan hun waterhuishouding. Meestal kwam via aquaducten voldoende water naar de stad voor de vele badgebouwen (thermen), latrines en fonteinen. Wie bezochten die enorme badgebouwen met vloer- en vaak ook muurverwarming?
   
 • Vermaak. Theater, amfitheater en circus waren de vermaak-centra van de Romeinse wereld. Aandacht voor het ontstaan van deze 'spelen': wagenrennen, theatervoostellingen, gladiatorengevechten, waterspelen en gevechten tussen wilde dieren of tussen mens en dier. Wat was het belang van deze spelen? Wanneer en hoe werden ze georganiseerd?
   
 • Einde. Veel Romeinen legden vanaf de tweede eeuw hun geliefde dode te ruste in stenen sarcofagen met prachtig beeldhouwwerk. Het leven van de overledene of juist zijn dood werden weergegeven, maar ook goden, helden en mythologische verhalen. Wat was de functie van deze afbeeldingen?

Resultaten
Kennis over het reilen en zeilen in de Romeinse wereld.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

hovo docent annet van wiechen

Over de docent

Archeologe drs. Annet van Wiechen startte na haar studie Klassieke archeologie in Leiden samen met haar partner de onderneming conens & van wiechen (1984) die volwassenonderwijs verzorgt voor diverse organisaties (o.a. HOVO's), studiedagen organiseert en op eigen webstek OudWebinars aanbiedt. Daarnaast verdiept zij zich in de cultuurgeschiedenis van de ezel en zijn bastaarden; dit resulteerde in een kleurrijk boek. Vooral de Romeinse oudheid van het Middellandse Zeegebied ligt haar na aan het hart en ze bereist dan ook graag dat gebied voor eigen onderzoek ter plekke.

Anderen bekeken ook
Oral History & de geschiedenis van Caribische Rotterdammers
Anderen bekeken ook
Leergang: Bestaat Europa? (deel 1)

Contact

Heb je vragen over deze cursus? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 7 & 21, oktober 4 & 18 november en 2 & 16 december 2020

Dag en tijd: Woensdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€120 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Maatschappijgeschiedenis | Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier