In Harer Majesteits Dienst
Leven en werken van een Nederlands diplomaat in de 20e eeuw

Cursus In Harer Majesteits Dienst (2023FD)

Datum(s)

Data: 7 en 14 april 2021

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€60 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

6 april

Dr. Alexander Heldring was 33 jaar lang Nederlands diplomaat in 11 verschillende landen.  Hij trad toe tot de Buitenlandse Dienst van het Ministerie van Buitenlandse zaken in oktober 1969. Hierna diende hij als ambassadesecretaris c.q. ambassaderaad in: Warschau, Lusaka (Zambia), Brussel (NAVO), Washington DC, Praag, Paramaribo en Genève (VN).

Zijn eerste ervaring als zelfstandig ‘chef de poste’ was in Ethiopië, Djibouti en de Seychellen (zaakgelastigde te Addis Abeba van 1987 tot 1990). Zijn eerste ambassadeurspost was in Burkina Faso en Niger, van 1990 tot 1994. In 1994 werd hij benoemd tot gevolmachtigd minister, tevens plaatsvervangend ambassadeur in Tokio. Zijn plaatsing als H.M. Ambassadeur in Ghana, Togo en Benin van 1997 tot 2002 was tevens zijn laatste post in de Nederlandse buitenlandse dienst.

Wat hielden de werkzaamheden van een diplomaat in en hoe was het leven in die landen, waarvan sommige als ‘hardship posts’ waren gekenmerkt? Deze vragen worden uitvoerig behandeld in de volgende twee colleges:

  1. De Koude Oorlog. Nederlandse ambassades in communistisch Polen en Tsjechoslowakije. Het Westen en het Oostblok binnen de Verenigde Naties.
     
  2. Onder de Tropenzon. Veertien jaar in Afrika en drie jaar in het woelige Suriname vanaf de staatsgreep in februari 1980.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Dr. Alexander Heldring studeerde rechten in Leiden en promoveerde in 2010 te Groningen op het proefschrift Het Saramacca project, een plan van Joodse kolonisatie in Suriname, 1946-1956. Hij is ook de auteur van The International Federation of Resistance Movements, Interdoc The Hague, 1968 en werkt momenteel aan een boek over Joden in Polen, de Israëlische belangenbehartiging door de Nederlandse ambassade in Warschau van 1967 tot 1974.

Anderen bekeken ook:
Nalatenschap Ruth Bader Ginsburg: houdt deze stand in Supreme Court?
Anderen bekeken ook:
Politieke Filosofie: een onorthodoxe inleiding

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl.

Datum(s)

Data: 7 en 14 april 2021

Dag en tijd: Woensdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€60 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

6 april

Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier