Het Baltische Wonder

Op cultuur-historische ontdekkingsreis door Estland, Letland en Litouwen
Datum(s)

Data: 3, 10, 17 & 24 november en 1 & 8 december 2021

Dag en tijd: Woensdag 10:00-12:00

Kosten

€190 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

2 november 2021

De Baltische landen liggen verscholen in de uiterste noordoosthoek van Europa tussen de Oostzee en Rusland. Ze kennen een boeiende, maar ook uiterst gecompliceerde geschiedenis. Eeuwenlang waren ze de speelbal van omliggende mogendheden waarbij zowel Duitsers, Denen en Zweden als Polen en vooral Russen hun stempel op deze Oostzeelanden drukten. Maar desondanks hebben ze hun eigen taal en cultuur kunnen ontwikkelen en weten te behouden.

Hun eerste periode van onafhankelijkheid beleefden ze tijdens het interbellum. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn ze er opnieuw in geslaagd een onafhankelijke weg te bewandelen. De huidige onafhankelijkheid lijkt duurzaam te worden dankzij de aansluiting van Estland, Letland en Litouwen in 2004 bij zowel de NAVO als de EU. Toch blijft de angst voor de grote Russische buurman alom aanwezig, zeker sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de aanhoudende bemoeienis van Moskou met de grote Russische minderheid in deze landen. Dit verklaart mede waarom de autochtone Baltische bevolking zeer veel waarde hecht aan hun eigen cultuur en tradities die sinds 1991 een enorme reveil doormaken. Zo zien we zeer veel belangstelling voor de ontwikkeling van de eigen literatuur, kunst en architectuur, zich uitend in een snel groeiend aantal (huis)musea en monumenten.

Opbouw van de cursus
Tijdens zes colleges maken we aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis uitgebreid kennis met deze drie Baltische landen. We ontdekken daarbij dat er onderling zeer grote verschillen zijn,  mede doordat ze alle drie een volstrekt eigen taal spreken en elkaar dus niet eens kunnen verstaan. De grote tegenpolen zijn de Litouwers en de Esten. Vooraf aan ieder college wordt een selectie historische en/of literaire teksten. Tijdens de colleges maken we dankbaar gebruik van de rijke vruchten van de lokale film en muziek van deze landen, ook volgen we de actuele ontwikkelingen in deze landen.

Verplichte literatuur
De cursist krijgt wekelijks een reeks boekfragmenten/artikelen met vragen via de digitale leeromgeving Maester.

Digitaal onderwijs bij Erasmus Academie - voorheen Hovo Rotterdam
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Drs. Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef diverse boeken, waaronder Landenreeks Baltische Landen, Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Georgiӫ-Armeniӫ en Oekraïne. 
Zie ook: https://zesdecontinent.nl

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 3, 10, 17 & 24 november en 1 & 8 december 2021

Dag en tijd: Woensdag 10:00-12:00

Kosten

€190 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
woensdag 3 nov 2021
Inschrijfdeadline

2 november 2021

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Geschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen