Het madrigaal
De popmuziek van de 16e eeuw

Cursus Het madrigaal (2012GD)

Datum(s)

Data: 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€100 (incl. BTW)

Geen genre zo geliefd in de 16e eeuw als het madrigaal. Schrijf een leuk, niet al te lang stuk voor drie, vier of vijf stemmen en laat de mensen zingen. Zeker in de tijd van de Renaissance, waarin vocale muziek de boventoon voerde, was het een gouden concept. En zingen kon iedereen, je hoefde geen instrument te leren bespelen en je eigen stem had je altijd bij je.

Overal waar mensen voor hun plezier bij elkaar kwamen, werden madrigalen gezongen: in de kroeg, op een feest, of gewoon simpel in de huiselijke kring met vrienden na een genoeglijke maaltijd. Ze werden bij duizenden geschreven en waren zo populair dat je het gerust de popmuziek van de 16e eeuw kunt noemen.

Madrigalen waren er in alle mogelijke soorten en maten, van simpele meerstemmige liedjes voor in de herberg of het dorpsplein, tot uiterst ingenieuze en gedistingeerde kunststukjes voor de rijke en intellectuele bovenlaag van de samenleving. Elk onderwerp was geschikt voor het madrigaal. Of het nu ging om een mooi lenteliedje, het gekwinkeleer van de vogeltjes in de boom, of een rustiek herderstafereel op het veld. Soms ook stelde een madrigaal maatschappelijke misstanden aan de kaak of bekritiseerde het de politiek, vaak in de vorm van satire.

Bovenal ging het echter over de liefde die in alle kleuren en schakeringen werd bezongen. Ondeugende en soms schunnige liedjes over een smidsjongen die een boerenmeisje verleidt, maar ook zeer poëtische hoofse gedichten waarin de edelman een jonkvrouwe met alle egards benadert. Het mooist was natuurlijk de onbereikbare of ongelukkige liefde die in alle toonaarden bezongen werd. In de madrigalen zijn heel wat bittere tranen vergoten, is er verlangd, gesmacht, gezwelgd en smartelijk geleden tot grote voldoening van de tekstschrijvers, componisten, maar vooral de zangers.

Natuurlijk was Italië het belangrijkste centrum voor het madrigaal. Daar bereikte het aan het eind van de 16e eeuw een hoog niveau dat alleen voor geoefende zangers bereikbaar was die daarmee hun inkomen verdienden. Maar ook in de Duitssprekende landen, Frankrijk en zeker ook de Nederlanden kon het madrigaal zich in een grote belangstelling verheugen. En in Engeland was het madrigaal, bijna meer nog dan in Italië, een ware hype.

In deze cursus maak je intensief kennis met het madrigaal in al haar verschijningsvormen. We kijken naar de geschiedenis, de verschillende types en genres en de diverse nationale stijlen. Natuurlijk beluisteren we een groot aantal madrigalen, waarbij vooral de vaak schitterende manier waarop de componist de tekst in zijn muziek uitbeeldt, een belangrijk onderdeel is.

Resultaten
• Kennis van het madrigaal en zijn geschiedenis.
• Analytisch inzicht in de tekst en de muziek van het madrigaal.
• Inzicht in positie van het madrigaal in de muzikale, artistieke en algemene geschiedenis.
• Uitdaging om zelf eens een madrigaal te zingen.

Literatuur
Bij de cursus hoort een syllabus die voor aanvang van de cursus als pdf wordt aangeboden. Ook zijn alle teksten van de besproken madrigalen tijdens en na de cursus beschikbaar. Dit geldt ook voor de partituren van deze madrigalen.

Madrigaal in concert
Regelmatig zijn in Rotterdam en omgeving concerten waarin madrigalen te horen zijn. Op dit moment zijn nog niet alle concertagenda’s geheel ingevuld. Zodra daar meer over bekend is, word je daarvan op de hoogte gehouden.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Drs. Kees Wisse studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en artistiek adviseur bij Holland Symfonia. Hij is freelance musicoloog, geeft lezingen, cursussen, concertinleidingen, workshops en schrijft artikelen.

Anderen bekeken ook
De vier symfonieën van Johannes Brahms
Anderen bekeken ook
Poëzie Lezen: klassiek & hedendaags

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 27 oktober, 3, 10, 17 en 24 november 2020

Dag en tijd: Dinsdag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€100 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Muziekwetenschap
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier