John Constable en het Britse landschap
Naar aanleiding van de tentoonstelling over John Constable in het Teylers Museum

Cursus John Constable (1776-1837) en het Britse landschap (2011AR)

Datum(s)

Data: 14 en 21 september 2020

Dag en tijd: Maandag 10.00 - 12.00 uur 

Kosten

€40 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

13 september 2020

Op 19 september a.s. zal de lang verwachte tentoonstelling over het werk van de belangrijke Britse 19de-eeuwse landschapsschilder John Constable openen in het Teylers Museum in Haarlem. Dat is in deze corona-tijd een prestatie van formaat.

Niet alleen is het Teylers gelukt de beoogde internationale bruiklenen te verkrijgen, maar het is er ook in geslaagd de tentoonstellingsduur met bijna een maand te verlengen. Daardoor heeft het publiek ondanks de maatregelen van anderhalve meter afstand, waardoor er minder bezoekers tegelijkertijd het museum in mogen, toch alle tijd deze tentoonstelling te zien. En deze tentoonstelling is zeer zeker een aanrader om op eigen gelegenheid te bezoeken. Ter voorbereiding op dit bezoek bestaat deze cursus uit twee colleges om kennis te maken met het leven en oeuvre van John Constable, geplaatst in de context van zijn tijd.

In het midden van de achttiende eeuw ontstond in Groot-Brittannië een ambitieuze generatie van autochtone landschapschilders, onder wie Thomas Gainsborough (1727-1788), die het platteland in hun eigen streek verkenden.

Er waren verschillende factoren die een specifiek Britse benadering van het landschap in de hand werkten. Een daarvan was de traditie van landschapsarchitectuur die het concept van een ‘natuurlijke’ tuin propageerde als tegenhanger van de formele continentale tuin. Ook landschapspoëzie en regionale reisgidsen droegen bij tot de verspreiding van een algemene smaak voor de bekoringen van de natuur en het landschap. Een generatie later had het landschap een stevige plaats veroverd in het repertoire van de Britse kunst. De Britse landschapskunst is vooral opmerkelijk vanwege het inventieve gebruik van aquarel, die in de vroege negentiende eeuw beschouwd werd als een typisch Britse techniek.

Na verloop van tijd raakte ook de Royal Academy nauw betrokken bij de opkomst van het landschap in Groot-Brittannië. De bekendste Britse kunstenaars John Constable en Joseph Mallord William Turner (1775-1851) maakten van de academische zomertentoonstellingen een tribune voor hun meest ambitieuze werken.

In de achttiende en negentiende eeuw beleefde Groot-Brittannië een stormachtige industriële ontwikkeling. De verschijning van mijnen, fabrieken en hoogovens veranderden het landschap drastisch. Maar John Constable richtte zich niet op dit industriële landschap, hij schilderde liever het vertrouwde landschap en de arbeid op dat land. Hij deed dat met een objectieve, bijna documentaire weergave. Ten grondslag daaraan lagen zijn herhaalde studies van steeds dezelfde landschappen onder verschillende omstandigheden, afhankelijk van tijdstip en seizoen. Daarbij zijn met name zijn wolkenstudies door hun aantal, systematiek en kwaliteit een unicum en een hoogtepunt van observatie in de Britse landschapskunst.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

John Constable in het Teylers Museum

Bekijk hier het nieuwsbericht van het Teylers Museum over de aankondiging van de overzichtstentoonstelling John Constable, de Engelse grootmeester van de Romantiek. Tickets met tijdslot zijn vanaf 1 september te bestellen via de website van het Teylers Museum.

Afbeelding:  John Constable, Het strand bij Osmington Mills, 1816.

Over de docent

Dr. Yvette de Groot was adjunct-directeur van het historische Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 2003 is zij vooral werkzaam als docent bij verschillende HOVO-instellingen. Zij begeleidt ook internationale museumreizen voor LabrysReizen uit Nijmegen. Tevens heeft zij een eigen bedrijf voor museumbezoek www.museumtopics.nl

Anderen bekeken ook
Iconografie van de moderne kunst
Anderen bekeken ook
Ontdek de kunst van nu in Rotterdam

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 14 en 21 september 2020

Dag en tijd: Maandag 10.00 - 12.00 uur 

Kosten

€40 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

13 september 2020

Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Kunstgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk, deze cursus is reeds afgelopen.