Effectief toezicht door toezichthouders
Hoe toezichthouders slim kunnen omgaan met strategisch gedrag van organisaties

Cursus Kat-en-muis-spel met de toezichthouder

Datum(s)

Woensdag 19 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten

€295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline

Maximaal aantal deelnemers: 22

In deze workshop staat het strategisch gedrag van de geïnspecteerde centraal, d.w.z het gedrag waarmee hij op slimme wijze onder het toezicht probeert uit te komen. Welke vormen kan dit strategisch gedrag aannemen? Welke dilemma’s levert dit kat-en-muisspel op voor de toezichthouder? Hoe ga je hier als inspecteur mee om en kun je het toezicht effectiever organiseren en managen? Dat zijn de vragen die in deze workshop worden beantwoord.

Of het nu gaat om belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven, coffeeshopbeleid, voedselveiligheid, onderwijskwaliteit etc, steeds zijn er problemen met handhaving en toezicht en rijzen er vragen over de effectiviteit van het toezicht en de handhaving. Het kat-en-muisspel tussen geïnspecteerde en toezichthouder kan vele vormen aannemen, van window dressing en ja-zeggen-neen-doen tot verdeel- en-heers strategieën en information-overload. 

Een veelheid aan cases wordt besproken, denk aan de wapeninspecties in Irak, de dopingcontroles  bij Team Armstrong en in Sochi, sjoemelsoftware etc. Er wordt aangegeven welke problemen dit strategisch gedrag oplevert voor de handhavers en hoe zij in de praktijk hiermee omgaan. De workshop behandelt een aantal mogelijkheden om het toezicht en handhaving effectiever te organiseren en te managen richting de geïnspecteerde die zich strategisch gedraagt. In deze workshop worden de dilemma’s waarvoor de toezichthouders zich gesteld zien bij de aanpak van dit strategisch gedrag beschreven en geven wij aan hoe zij in deze dilemma’s kunnen opereren.

Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. 

Na het volgen van deze workshop:

  • heeft u inzicht in de diverse vormen van strategisch gedrag;

  • heeft u een beeld van hoe toezichthouders in het algemeen reageren op dit soort gedrag en wat de uitwerking hiervan is op het gedrag van de geïnspecteerde;

  • heeft u een beeld van de mogelijkheden om effectiever om te gaan met dit strategische gedrag.

Voor wie?

Deze workshop is interessant voor medewerkers van toezichthoudende instanties, denk daarbij bijvoorbeeld aan werknemers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), De Nederlandsche Bank (DNB), Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Gezondheidszorg en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Locatie

De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar via het OV.

Docent

Ernst ten Heuvelhof is hoogleraar bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is auteur van het boek Handhaving - Het spel tussen inspecteurs en inspectees.

Complete aanbod Summer Lab

Bekijk nu het volledige aanbod aan workshops, colleges en kinderacademie

Totaalaanbod Summer Lab

Contact

Datum(s)

Woensdag 19 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten

€295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Startdatum
Inschrijfdeadline

Maximaal aantal deelnemers: 22

Tijdsduur
1 dag
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Bestuurskunde
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Aanmelden

Vult u de velden met een * zeker in, deze zijn verplicht.

Uw gegevens

Gewenste aanhef

Inschrijving Summer Lab

Ik schrijf mij in voor één of meer van de onderstaande programma's (u kunt meerdere mogelijkheden aanvinken). 

Aanbod Summer Lab

Factuur

Wordt de factuur door een andere partij (dan uzelf of uw partner) betaald? Vink dan dit vakje aan.

Heeft u nog opmerkingen? Plaats deze dan in het tekstveld hierboven.

Voorwaarden en ondertekening


Ik ga akkoord met de privacyverklaring en de algemene voorwaarden en schrijf mij in voor een workshop / meerdere workshops van het Summer Lab. Kosten €295,- per workshop. Bij de kosten zijn lunches, koffie/thee en cursusmateriaal inbegrepen. Alle bedragen zijn vrijgesteld van btw.

* De inschrijf- en betalingsvoorwaarden van Erasmus Academie vindt u op de website (opent u deze link a.u.b. in een nieuw venster).


Nieuwsbrief Erasmus Academie


Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

Vertrouwelijke omgang met informatie: Voor de opzet van onze opleidingen is een sfeer van openheid en vertrouwen van groot belang. U moet vrijelijk informatie kunnen uitwisselen zonder dat die buiten het bestek van de opleiding bekend wordt. Met uw ondertekening van dit inschrijfformulier gaat u daarom akkoord dat geen enkele informatie – welke niet via openbaar toegankelijke informatie verkregen had kunnen worden – op enigerlei wijze wordt bekend gemaakt aan personen, bedrijven/organisaties buiten de context van deze opleiding zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de betrokkene(n) en Erasmus Academie.

Algemene voorwaarden: Met de ondertekening verklaart u bekend te zijn en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Erasmus Academie. Een exemplaar van de Algemene Voorwaarden kan u op verzoek worden toegezonden.