Introductiecursus Kwantumfysica

Absurd? Integendeel - het is de manier waarop wij de wereld creëren
Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30 -15.15 uur

Kosten

€220 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

29 september 2021

Volgens de docent is het mogelijk om op dezelfde manier vertrouwd te raken met de kwantumfysica als wij vertrouwd geraakt zijn met de ideeën van sterren als verre zonnen met planeten. We hoeven voor zo’n verandering van perspectief geen eeuwen te wachten. We kunnen dat volbrengen door ons vertrouwde begrip van de werkelijkheid nauwkeurig te bekijken en onszelf af te vragen of onze ideeën zo bewezen en fundamenteel zijn als we dachten. Dat zal beslist niet meevallen maar het zal ook beslist de moeite waard blijken.

Deze cursus houdt zich in de eerste 5 lezingen bezig met hoe de fysica zich ontwikkeld heeft tot een mathematisch raamwerk dat tot doel heeft de werkelijkheid te beschrijven zoals die volgens haar is. Deze werkelijkheid — volgens de klassieke fysica – bestaat uit objectieve permanente verschijnselen zoals materie, energie en veldkrachten die op een exact te beschrijven manier op elkaar inwerken. Deze aanpak was – en is – dermate succesvol dat het beeld ontstond dat deze beschrijving van de werkelijkheid de enige juiste is. En dat niet alleen, maar ook dat deze aanpak alle verschijnselen die wij ervaren in principe kan verklaren en voorspellen.

Rond 1900 was dit algemeen aanvaard toen de studie van hoe de straling van een heet voorwerp zich gedroeg het kwantum van energie aan het licht bracht. De omwenteling die daarop volgde maakte een eind aan het klassieke beeld van de permanente objectieve wereld en introduceerde de waarnemer als onmiskenbare invloed op de uitkomst van de meting. De kwantumpioniers als Bohr en Heisenberg zagen dat goed maar rond 1950 was het duiveltje weer teruggestopt in het doosje van de toegepaste mathematica en werd nadenken over de betekenis van de kwantumfysica expliciet ontraden. De laatste decennia steekt het duiveltje zijn kopje echter weer voorzichtig uit het doosje. De laatste twee lezingen gaan over het beeld dat oprijst als we het bewustzijn een actieve rol gaan toekennen in de wereld.

College 1: Het ontstaan van de klassieke fysica
College 2: De ineenstorting van de klassieke fysica
College 3: Fundamentele onzekerheid
College 4: De kwantumcollaps, het Bell theorema, non-lokaliteit en verstrengeling
College 5: Kwantum retrocausaliteit, ‘Wat nu?’
College 6: Kwantumfysica informeert bewustzijn
College 7: Kwantumfysica in levende systemen.

 

Resultaten van de cursus 
Het verdwijnen van het absurde beeld van de kwantumfysica en een beter begrip van onze plaats in de wereld.

Verplichte literatuur 

 • Kwantumfysica, informatie en bewustzijn, 2e editie, van Paul J. van Leeuwen.

Aanbevolen literatuur 

 • The Idea of The World, Bernardo Kastrup

Herhaling
LET OP, deze cursus is een samenvoeging van 'Kwantumfysica voor niet-fysici deel I en II' uit voorgaande jaren.Deze cursus is niet bedoeld voor diegenen die deze twee afzonderlijke cursussen al hebben gevolgd tenzij ze hun begrip nog eens zouden willen opfrissen.
 

Digitaal onderwijs bij Erasmus Academie - voorheen Hovo Rotterdam

 • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
 • Een eigen, Nederlandse digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
 • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
 • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
 • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
 • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Ir. Paul J. van Leeuwen MSc studeerde af in de technische natuurkunde in 1974 aan de TU Delft. Kwantumfysica was nog geen onderdeel van zijn curriculum toen. Hij behaalde tijdens zijn werk in de automatisering in 1993 een Master of Science in kennistechnologie bij het CIBIT verbonden aan de Utrechtse universiteit. Veel later in zijn carrière ontdekte hij de kwantumfysica en haar connectie met informatie en bewustzijn. Na zijn pensionering startte hij postacademische cursussen in kwantumfysica, informatie en bewustzijn. De inhoud van zijn cursussen is samengevat in zijn boek 'Kwantumfysica, informatie en bewustzijn'. Dit boek is ook in het Engels gepubliceerd onder de titel: 'Quantum Physics is NOT Weird'.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30 -15.15 uur

Kosten

€220 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
donderdag 30 sep 2021
Inschrijfdeadline

29 september 2021

Tijdsduur
7 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Natuurkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen