Kwantumfysica voor niet-fysici: de verdieping
Dit is een verdieping van de cursus 'Kwantumfysica voor niet-fysici: een introductie'

Cursus Kwantumfysica voor niet-fysici: de verdieping (2014FD)

Datum(s)

Data: 26 november, 3 en 10 december 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€60 (incl. BTW)

In de cursus 'Kwantumfysica voor niet-fysici: de introductie' zijn we het bewustzijn al tegengekomen als mogelijke speler in diverse vraagstukken. In deze verdieping bekijken we eerst nog even wat interferentie ook al weer is en dan de uitgestelde keus experimenten waar de vorige cursus mee geëindigd is. Dan gaan we nader in op een mogelijke verklaring door de rol van het non-lokale bewustzijn daarin op te nemen.

Een geïnformeerd bewustzijn dat het geïnformeerde historisch vastlegt en aldus ook als gemanifesteerd ervaart. Een verklaring waartegen in bepaalde wetenschappelijke kringen een grote weerstand bestaat aangezien het bewustzijn zich lijkt te onttrekken aan de gebruikelijke wetenschappelijke benaderingen, het is niet meetbaar, niet weegbaar, geen onderdeel van de fysieke wereld. Toch zijn er veel feiten en publicaties die erop wijzen dat het negeren van de rol van het bewustzijn niet meer houdbaar is. Kwantumfysische verschijnselen blijken onverwacht ook op te treden in levende systemen zoals roodborstjes en bladgroen.

Bij elke poging tot verklaring geldt natuurlijk onverkort de eis van wetenschappelijke toetsbaarheid. Dat wil zeggen dat een dergelijke verklaring niet alleen alle geconstateerde feiten zo eenvoudig en elegant mogelijk dient te kunnen verklaren maar dat ze ook falsifieerbaar moet zijn. We zullen zien of we met een verklaring waarin het bewustzijn een essentiële rol speelt in beide aspecten kunnen slagen. Indien dat lukt, betekent dat wel een totale omkering van ons gebruikelijke beeld van de werkelijkheid en van onze rol daarin.

Deze cursus is een herhaling van de gelijknamige cursus uit 2019.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Hovo docent Paul van Leeuwen

Over de docent

Ir. P. van Leeuwen MSc was docent natuur- en wiskunde in het middelbaar onderwijs. In 1993 behaalde hij een Master of Science-graad Kennissystemen. Hij ontwikkelde een cursus Kwantumfysica voor niet-fysici om de geïnteresseerde leek enigszins vertrouwd te maken met de betekenis van de kwantumfysica voor ons beeld van de werkelijkheid.

Anderen bekeken ook
Kwantumfysica voor niet-fysisci - de introductie
Anderen bekeken ook
Leergang: Bestaat Europa? (deel 1)

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 26 november, 3 en 10 december 2020

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€60 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Natuur | Natuurkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier