Kwantumfysica voor niet-fysici: een introductie
In zes keer van Newton en Galilei naar de meest recente experimenten in de kwantumfysica

Cursus Kwantumfysica voor niet-fysici: een introductie (2014ED)

Datum(s)

Data: 10, 17, 24 september, 1, 8 en 15 oktober 2020
Dag en tijd: Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€120,- (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

9 september 2020

Eind van de 19e eeuw werd het veelbelovende studenten sterk afgeraden om zich nog te bekwamen in de natuurkunde en een andere carrière te zoeken aangezien de natuurkunde nog slechts een kwestie was van de bepaling van de volgende decimalen. Maar begin 20e eeuw kantelde het beeld van de natuurkunde – de Newton mechanica – dramatisch met publicaties van Planck, Bohr, Einstein, de Broglie, Schrödinger, Heisenberg en vele anderen.

De kwantumfysica werd geboren, vormgegeven, toegepast maar slecht begrepen. Het leek erop dat de meting het meetresultaat materialiseerde. Schrödinger formuleerde zijn ‘tegelijk dode en levende kat in de doos’ paradox. Van de bekende fysicus Richard Feynman is de volgende uitspraak bekend: “Iedereen die zegt dat hij kwantumfysica begrijpt, begrijpt er niets van”. Dat klinkt nogal ontmoedigend – en zo was het waarschijnlijk ook bedoeld.

Intussen zijn de toepassingen van de kwantumfysica – de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie - niet meer weg te denken uit de samenleving. Oktober 2015 stonden de media vol van een experiment van Delftse onderzoekers dat definitief het ongelijk van Einstein zou hebben bewezen. Dat gebeurde op de campus, waar paren elektronen met een tussenliggende afstand van 1,3 kilometer werden verstrengeld en een wisselwerking vertoonden die sneller-dan-licht communicatie zouden vereisen.

Voor wie de aard van maar ook vooral de conclusies uit dit experiment willen begrijpen is deze cursus bedoeld. In zes sessies gaan we van Newton en Galilei naar de meest recente experimenten in de kwantumfysica. Er worden geen formules gebruikt, wel grijze cellen.

Deze cursus is een herhaling van de gelijknamige cursus uit 2019.

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Ir. P. van Leeuwen MSc was docent natuur- en wiskunde i in het middelbaar onderwijs. In 1993 behaalde hij een Master of Science-graad Kennissystemen. Hij ontwikkelde een cursus Kwantumfysica voor niet-fysici om de geïnteresseerde leek enigszins vertrouwd te maken met de betekenis van de kwantumfysica voor ons beeld van de werkelijkheid.

Anderen bekeken ook
Kwantumfysica voor niet-fysisci - de verdieping
Anderen bekeken ook
Duurzaam Beleggen

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 10, 17, 24 september, 1, 8 en 15 oktober 2020
Dag en tijd: Donderdag 13.30 – 16.00 uur

Kosten

€120,- (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

9 september 2020

Tijdsduur
6 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Natuur | Natuurkunde
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk, deze cursus is reeds afgelopen.