Duizend jaar Europese cultuur
Deel 4: 1650 – 1800 Vroegmoderne Tijd II

Cursus Leergang: Duizend jaar Europese cultuur - deel 4 (2023DD)

Datum(s)

Data: 10, 17 februari, 3, 10, 17, 24, 31 maart, 7, 14 en 21 april 2021

Dag en tijd: Woensdag 13.30 - 15.15 uur

Kosten

€300 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

9 februari 2021

Het begrip ‘Europa’ is een heet hangijzer. Als de perikelen rond de EU (Brexit, Hongarije & Polen) iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat wel. Bestaat er zoiets als een Europese ideeëngeschiedenis, een Europese cultuur? Zo ja, wat zijn daar dan de belangrijkste bouwstenen van? Hoe heeft duizend jaar geschiedenis vormgegeven aan Europa?

Uniek aan deze cursus is dat vijf docenten samenwerken in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000; speciale aandacht voor het Nederlands(talig)e deel ervan is daarbij een van de vele facetten. In een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elke docent vanuit diens vakgebied in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen. De volgende vijf vakgebieden komen aan de orde: algemene geschiedenis - filosofie - beeldende kunst - letterkunde - muziek.

Absolutisme, Verlichting en Revolutie, drie wezenlijke begrippen voor Europa in de periode 1650 – 1800. Machtige vorsten als de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV zetten de continentale toon. Het broze statenstelsel met tegenstrevers als koning-stadhouder Willem III en nieuwe spelers als Pruisen en Rusland draait om evenwicht tussen de strijdende partijen. De barokke hofcultuur van Versailles, Schönbrunn en Potsdam reflecteert in al haar artistieke pracht de glorie van de heersers. Politieke geschriften stellen de staatsmacht en sociale orde ter discussie.

De Verlichting is een tijdperk van grote denkers als Newton, Spinoza, Kant, Hume en Rousseau. Het is ook de tijd van muzikale reuzen als Purcell, Vivaldi, Bach, Mozart en Beethoven en een literair wonder als Goethe. In de kunst mondt de Barok uit in het Rococo, gevolgd door het Neo-Classicisme. Uiteindelijk luidt de Franse Revolutie de ondergang in van het Ancien Régime. Vanuit Engeland komt de ingrijpende Industriële Revolutie gestaag op gang, die het continent onherkenbaar zal veranderen.

De dynamische periode van de tweede helft van de Zeventiende Eeuw en de Achttiende Eeuw staat centraal in deze cursus. Vanuit een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elk van de vijf docenten in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen per vakgebied: algemene geschiedenis, filosofie, kunst, letterkunde en muziek.

Deze cursus, het vierde deel van de leergang Duizend jaar Europese cultuur, kan afzonderlijk en zonder specifieke voorkennis worden gevolgd. Najaar 2021 staat het deel over de Negentiende Eeuw op het programma en weer een half jaar later de Twintigste Eeuw.

Het speciaal voor de gehele leergang ontwikkelde lesmateriaal bevat afbeeldingen, muziek, filmfragmenten; voorts een reader met samenvatting van de stof, filosofische & literaire tekstonderdelen en stimulerende aanwijzingen voor verdere zelfstudie.

Literatuur
Een speciaal voor deze cursus door de docenten geschreven reader.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Introductievideo Duizend jaar Europese Cultuur door Simon Burgers

Over de docenten

De docenten zijn drs. Simon Burgers (foto), componist en neerlandicus, drs. Han van der Horst, historicus en auteur van geschiedkundige werken, drs. Duco Burgers, germanist en pianist, drs. Nelleke Kan - van Dishoeck, kunsthistoricus en dr. Baukje Prins, filosoof en publicist.

Anderen bekeken ook:
Odessa, parel aan de Zwarte Zee - In de voetsporen van Russische en Joodse schrijvers
Anderen bekeken ook:
Bestaat Europa? Het Westen, de Ander, van crisis tot hoop

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 10, 17 februari, 3, 10, 17, 24, 31 maart, 7, 14 en 21 april 2021

Dag en tijd: Woensdag 13.30 - 15.15 uur

Kosten

€300 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

9 februari 2021

Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier