Duizend jaar Europese cultuur: de 20e eeuw
De overweldigende Europese cultuur uit de periode 1900-2000

Cursus Leergang: Duizend jaar Europese cultuur (deel 6) (2011BD)

Datum(s)

Data: 21, 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€200 (incl. BTW)

De overweldigende Europese cultuur van de twintigste eeuw staat centraal in deze cursus. Europa in de twintigste eeuw wordt ook wel aangeduid als een duister continent. Door twee wereldoorlogen raakt het oude werelddeel in ongekend grote problemen. Oude zekerheden komen op losse schroeven te staan. Van Einstein loopt een lijn naar atoombom en kromming van de ruimtetijd.

Europa raakt steeds meer onttoverd en geseculariseerd, maar maakt ook kennis met vitale verschijnselen als amerikanisering en jongerencultuur. De cultuur reflecteert deze maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Artistieke broedplaatsen, zoals Parijs en Berlijn bruisen van vernieuwing. Stromingen als Expressionisme, Kubisme, Surrealisme en Existentialisme getuigen hiervan. Het is de eeuw van Wittgenstein tot Heidegger, van Picasso tot Cobra, van Kafka tot Beckett en van Strawinksy’s Le Sacre du Printemps tot minimal music.

De cursist gaat zich verdiepen in de geschiedenis, filosofie, beeldende kunst, muziek en literatuur uit de periode 1900 - 2000. Dat gebeurt aan de hand van een aantal belangwekkende gedachten en werken uit die tijd en dit mondt uit in een levendig en multidisciplinair beeld van die periode.

Over deze leergang
De verschillende docenten werken samen in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1900. Deze cursus over de periode 1900 - 2000 is het laatste deel van een zesdelige leergang. Elk onderdeel van de leergang behandelt een afgeronde periode en is zo opgezet dat je over meerdere jaren de hele leergang kunt volgen, maar ook elk onderdeel apart. Specifieke voorkennis is niet vereist.

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig na te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docenten

De docenten zijn drs. Simon Burgers (foto), componist en neerlandicus, drs. Han van der Horst, historicus en auteur van geschiedkundige werken, drs. Duco Burgers, germanist en pianist, drs. Nelleke Kan - van Dishoeck, kunsthistoricus en dr. Baukje Prins, filosoof en publicist.

Anderen bekeken ook
Oral History & de geschiedenis van Caribische Rotterdammers
Anderen bekeken ook
Leergang: Bestaat Europa? (deel 1)

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee.

E-mail: cursussen@erasmusacademie.nl
Telefoon: 010-408 2465

Datum(s)

Data: 21, 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november 2020

Dag en tijd: Maandag 13.30 - 16.00 uur

Kosten

€200 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Maatschappijgeschiedenis
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Ik meld mij aan voor dit programma

Ga naar het inschrijfformulier