Leergang levenswetenschappen deel 1 - Celbiologie

€ 250 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

6 oktober 2021

Celbiologie beschrijft hoe de honderden miljarden cellen van ons lichaam samen de weefsels en de systemen van het lichaam vormen. Waar cellen niet goed samenwerken ontstaat ziekte. In deze cursus krijgt u inzicht in de volgende thema's: Hoe werkt DNA, en wat is RNA? Hoe komt een cel aan energie, hoe werken hormonen en hoe werken geneesmiddelen. Wat zijn stamcellen en hoe werkt stamceltherapie. Hoe ontstaat kanker en wat is veroudering. Hoe werkt het afweersysteem en hoe ontstaan ziektes zoals COVID-19 en allergie. Hoe werkt het zenuwstelsel en wat is Alzheimer's?

Deze cursus is de eerste van de vierdelige leergang Levenswetenschappen.

Opbouw van de cursus
College 1: Het informatiesysteem: Wat is DNA, wat is een gen, wat is RNA en wat is een eiwit? In dit college wordt ook uitgelegd hoe erfelijkheid, evolutie en gentechnologie werken.
College 2: Energie: Hoe komt een cel aan energie, wat is een mitochondrium en wat doen ionen? Een direct gevolg van de energieopwekking zijn zuurstofradicalen. Hoe gaat de cel hier mee om?
College 3: Signalen: Hoe werken hormonen, wat is signaaltransductie? In dit college wordt ook uitgelegd hoe we denken dat diabetes ontstaat.
College 4: Biochemie: De moleculen van het leven en hun interacties. De werking van geneesmiddelen berust op het beïnvloeden van deze interacties.
College 5: Het afweersysteem: Hoe bestrijdt ons lichaam ziekmakers als Corona, hoe werken vaccins en wat hebben we geleerd van anderhalf jaar Corona. In dit college wordt ook de basis van immunotherapie tegen kanker uitgelegd.
College 6: Het zenuwstelsel: Elektrische en chemische signalen vormen de basis van het zenuwstelsel. In dit college wordt ook ingegaan op hoe we denken dat bewustzijn ontstaat en wat Alzheimer’s is.
College 7: Stamcellen: Om versleten cellen te vervangen moeten er nieuwe cellen worden gemaakt. Welke soort stamcellen zijn er allemaal, en hoe werkt stamceltherapie? In dit college wordt ook ingegaan op hoe kanker ontstaat.
College 8: De toekomst van de celbiologie. Er is al veel veranderd in de celbiologie, en daarmee in de geneeskunde. Maar er komen nog veel meer veranderingen aan. In dit college wordt besproken wat voor ontwikkelingen we wel en welke we misschien niet zouden moeten verwelkomen.

Resultaten van de cursus
Na de cursus ben je in staat de onderwerpen op een technische manier te begrijpen en in wetenschappelijke context te plaatsen.

Aanbevolen literatuur

• Molecular and Cell Biology For Dummies, Rene Fester Kratz, ISBN: 9781119620402
  • Druk: 2nd Edition
  • augustus 2020, 15,59 euro.
    NB Dit boek is in het Engels

Digitaal onderwijs bij Erasmus Academie - voorheen Hovo Rotterdam

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een eigen, Nederlandse digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed aan verschillende universiteiten onderzoek naar vaccins, auto-immuniteit, stamcellen en tissue-engineering. Momenteel richt hij zich op onderwijs geven maar is ook nog regelmatig te vinden op een laboratorium. Recent heeft hij gewerkt op een Corona-test lab, en bij een biobank waar in het bloed wordt gekeken naar antilichamen tegen Corona.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november, 2 december 2021