Levende filosofie: Giorgio Agamben
Over Homo sacer, Auschwitz en coronamaatregelen

Cursus Levende Filosofie: Agamben en Homo sacer (2014HD)

Datum(s)

Data: 1, 8, 15, 29 oktober, 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december 2020

Dag en tijd: Donderdag 19.00 - 21.00 uur

Kosten

€200 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

30 september 2020

De Italiaanse filosoof Giorgio Agamben (1942-), ook wel de ‘poëet onder de filosofen’ genoemd, is een van de belangrijkste denkers in de hedendaagse filosofie. In zijn onderzoek naar de kunst, de taal, het sacrale, de politiek en meer, staat steeds de ethische vraag naar het goede of gelukkige leven centraal. Zijn provocerende analyse van de westerse politiek 'Homo sacer', lokte meteen bij publicatie in 1995 over de hele wereld enorme discussies uit. Nu Agamben opnieuw in opspraak is vanwege zijn felle kritiek op de Corona-maatregelen, is het hoog tijd zijn magnum opus nog eens onder de loep te nemen.

De gedachte die Agamben in ‘Homo sacer’ ontwikkelt is dat er in de westerse politiek een begrip van ‘leven’ schuilgaat, dat haar in staat stelt om groepen mensen buiten te sluiten en tot in detail het denken en handelen van mensen te besturen. Van daaruit werpt hij een nieuw licht op de Tweede Wereldoorlog, de concentratiekampen, de universele mensenrechten, weerwolven en comapatiënten, de vluchtelingencrisis en viruspolitiek. De opgave die hij het denken stelt, is dit uitsluitingsmechanisme te deactiveren en een nieuwe ‘profane’ vorm-van-leven te ontwikkelen, bevrijd van het oude kader.

De inzet van Agambens denken is hoog. Het is hem te doen om niets minder dan een nieuwe theorie van geluk, een nieuwe ethiek en een nieuwe figuur van menselijk leven waarin de mens de ketenen van de politieke geschiedenis, het kapitalisme en het recht heeft afgeworpen. Dát is, aldus de Italiaan, wat de hedendaagse filosofie nu te doen staat.

In deze uitdagende cursus lezen we Agambens ‘Homo sacer’ in detail, en staan daarnaast stil bij enkele essays uit andere werken om grip te krijgen op zijn alternatieve opvatting van leven. De cursus is een combinatie van hoor- en tekstcollege, waarbij je zowel ingeleid wordt in Agambens filosofie als ook gevraagd wordt om diep mee te graven in de prikkelende stof.

Resultaten

- Kennismaking met het hoofdwerk van een van de belangrijkste filosofen van nu.
- Kritische blik op hedendaagse politieke structuren.
- Achtergrondinformatie bij Agambens analyse van de Coronacrisis
- Alternatieve kijk op het menselijk leven.

Verplichte literatuur

Agamben, G. (2020) Homo sacer. Boom/Parresia: Amsterdam (let op: herziene editie)

Aanbevolen literatuur

Agamben, G. (2015) Profanaties, Boom: Amsterdam

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Ype de Boer (1989) is filosoof. Zijn werk betreft het samenspel tussen denken en leven, en verkent de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. Aan de VU promoveer ik op het werk van Giorgio Agamben: ‘de poëet onder de filosofen’. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en colleges, vertaalde hij enkele filosofische werken en schreef inleidingen en leeswijzers bij filosofische grootheden. Eind 2019 verscheen zijn boek 'Het erotisch experiment. Voorbij de moderne seksuele identiteit.' dat de grenzen van de moderne erotische atmosfeer verkent. Eerder debuteerde hij met 'Murakami en het gespleten leven', een filosofische ontvouwing van de surreële verhalenwereld van de Japanse meester.

Inleiding 'Wat er overblijft van Auschwitz'
Inleiding op Agambens tekst over Auschwitz door Ype de Boer
Inleiding op het indifferente denken
Inleiding op Giorgio Agambens profane filosofie: het indifferente denken door Ype de Boer
Anderen bekeken ook
Walter Benjamin
Anderen bekeken ook
De Amerikaanse slavernij en de lange historie van het rassenprobleem in de VS

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 1, 8, 15, 29 oktober, 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december 2020

Dag en tijd: Donderdag 19.00 - 21.00 uur

Kosten

€200 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Inschrijfdeadline

30 september 2020

Tijdsduur
10 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk, omdat de cursus al gestart is. Wil je je alsnog inschrijven, stuur dan een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl.