Meesters van het literaire Modernisme

Romans van het interbellum
Datum(s)

Data: 30 september, 7, 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november, 2 december 2021

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€250 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

29 september

Wat is het moderne leven, hoe ziet de moderniteit eruit? Wat betekent het om in de moderne tijd te leven? Wat is de moderne mens? Welke vorm neemt het ‘ik’, het subject aan? De modernistische roman heeft een obsessie met tijd. Soms in filosofische, soms in meer ‘dagelijkse’, soms juist in wetenschappelijke zin. Wat is de tijd, hoe meten we de tijd, wat betekent het begrip tijd? Welke rol spelen het geheugen, de waarneming en de menselijke levensloop daarbij?

In deze cursus concentreren we ons op de modernistische roman. We lezen en bespreken de romans (zo veel mogelijk) in Nederlandse vertaling. Elke bijeenkomst bespreken we één roman afzonderlijk en zoeken naar verbanden met de romans die in de vorige bijeenkomsten aan bod kwamen. Het is niet noodzakelijk dat u de romans bij aanvang van de bijeenkomst heeft gelezen, maar dit is natuurlijk wel een pré.

Kortom geen ingewikkelde theorieën. Door de opbouw en door eigen vergelijking heeft u aan het eind van de cursus een goed overzicht van wat de modernistische roman behelst. Ook heeft u een tijdsbeeld opgebouwd: tijden en plaatsen van het interbellum. U bent van de toppen van de Zwitserse dalen afgedaald tot in de krochten van Dublins kroegen, en weer terug. We hebben geprobeerd om meerdere taalgebieden te vertegenwoordigen en om bekende, zeg maar gerust canonieke romans op te nemen van zowel mannelijke als vrouwelijke schrijvers uit de twee decennia tussen de twee wereldoorlogen in.

 

Resultaten van de cursus 
Na deze cursus heeft u een goed overzicht van de modernistische roman, de voornaamste thema's en problematiek van het (sub)genre en van de tijd waarin deze romans tot stand kwamen, het interbellum. U kunt een vergelijking maken tussen een aantal modernistische romans bij uitstek. U heeft enige kernbegrippen uit de literatuurtheorie rond het modernisme leren toepassen. U heeft stijl- en vormkenmerken van de modernistische roman, van stream-of-consciousness tot collage, leren herkennen en waarderen. U heeft Ulysses van James Joyce (misschien (helemaal (eindelijk))) gelezen!

 

Leeslijst
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst staat er één modernistische roman centraal.
Deze romans zijn:

1. To the Lighthouse van Virginia Woolf (1927)
2. À la recherche du temps perdu van Marcel Proust (1913-1927)
3. Nightwood van Djuna Barnes (1936)
4. Der Zauberberg van Thomas Mann (1924)
5. Der Prozess van Franz Kafka (1925)
6. Tender is the Night van F. Scott Fitzgerald (1934)
7. Eva van Carry van Bruggen (1927)
8. Ulysses van James Joyce (1922)

Bij elke roman hoort een bibliotheek van secundaire literatuur, maar het is niet noodzakelijk meer dan de titels te kennen van de te bespreken werken. Een pre is het natuurlijk wel om de romans zelf te hebben gelezen.

Digitaal onderwijs bij Erasmus Academie - voorheen Hovo Rotterdam
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

  • Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Liesje Schreuders (Amsterdam, 1979) studeerde cum laude af in Literatuurwetenschap aan de UvA. Vervolgens behaalde zij aan dezelfde universiteit haar masterdiploma Culturele Antropologie en Sociologie der niet-Westerse samenlevingen. Met een VSB- en Talentenbeurs zette zij haar studie Letteren voort in Rome. Zij doceert nu ruim acht jaar literatuurgeschiedenis aan verschillende instellingen. Daarnaast is zij dichter en schrijver van romans en korte verhalen, literair vertaler, columnist, taaldocent en redacteur bij verschillende literaire tijdschriften. Schreuders is promovendus aan de VU en werkt aan een proefschrift over Couperus en Multatuli. Haar specialismen zijn negentiende-eeuwse literatuurgeschiedenis, narratologie en literatuursociologie. Ze heeft een column over literatuur op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde die ongeveer vier keer per jaar verschijnt. In 2020 verscheen van haar hand de poëziebundel Onder deze wereld bij Uitgeverij Koppernik

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 30 september, 7, 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november, 2 december 2021

Dag en tijd: Donderdag 10.00 - 11.45 uur

Kosten

€250 (incl BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Begindatum
donderdag 30 sep 2021
Inschrijfdeadline

29 september

Tijdsduur
8 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Online inschrijven is niet meer mogelijk. Wil je nog aanmelden? Neem dan contact op via: cursussen@erasmusacademie.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen