Cursus New York (2022BD)
- Datum(s)
Data: 23 en 30 maart, 6, 13 en 20 april 2021
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur
- Kosten
€ 150 (incl. BTW)
- Inschrijfdeadline
22 maart 2021
Ze is relatief jong, de stad die synoniem staat voor ‘melting pot’, ‘American dream’ en schatkamer van de kunst. New York werd in de zeventiende eeuw gesticht als Nieuw-Amsterdam en ontwikkelde zicht tot de bruisende metropool die ze nog steeds is. In deze cursus ontdek je hoe en waarom Nieuw-Amsterdam ontstond, hoe explosief de stad in de negentiende eeuw groeide om vervolgens een openluchttentoonstelling van wolkenkrabbers te worden. Tot slot komt aan bod wat New York aan beeldende kunst te bieden heeft.
In deze virtuele reis naar de overkant van de oceaan komt al de diversiteit en rijkdom van de stad aan de orde. Sinds de Tweede Wereldoorlog is New York een van de onbetwiste kunstcentra van de wereld. Vooraanstaande musea met rijke collecties, invloedrijke galeries en wereldberoemde kunstenaars zetten al decennialang de toon.
De cursus biedt een historisch overzicht van de ontwikkeling van de nederzetting Nieuw-Amsterdam tot de huidige wereldstad. Daarin is veel ruimte voor hoe de kolonie Nieuw-Nederland eruitzag en wat we daar tegenwoordig nog van zien. Bovengronds is dat overigens bar weinig. Wel zie je de relieken van Engels New York: de stompjes van afgezaagde kroontjes waar ooit het standbeeld van George III stond en het ene vergeten kroontje in de Saint Paul's Chapel. We buigen ons over de explosieve groei en de immigratie in de negentiende eeuw met Ellis Island, de 'tenements' en Jacob Riis' boek How the Other Half Lives. Met die groei volg je verschillende architectuurstijlen: historiserende wolkenkrabbers in de vorm van een kathedraal, het prachtige art deco, het strakke modernisme en tot slot het postmodernisme. In de laatste bijeenkomst hebben we het over New York als kunstcentrum met musea als de Frick Collection en het Brooklyn Museum of Art.
Opbouw van de cursus
College I: Nieuw-Amsterdam
College II: van kolonie naar onafhankelijkheid
College III: immigratie en groei
College IV: stad van wolkenkrabbers
College V: kunstcentrum
Resultaten van de cursus
Na deze cursus kan je de geschiedenis van New York in het perspectief van Nederlands en Engels kolonialisme plaatsen. Je kan de architectuurstijlen tegen de internationale achtergrond plaatsen en ziet hoe New York toonaangevend werd in de ontwikkeling van de wolkenkrabber. Je legt het verband tussen het belang van Amerikaanse kunst en immigratie en de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast verkrijg je veel gedetailleerde informatie over kunstenaars en hun werk.
Aanbevolen literatuur
- Russell Shorto, Nieuw-Amsterdam. Eiland in het hart van de wereld, 2004
- Joseph Mitchell, Up in the Old Hotel, 2012
- Kevin Walsh, Forgotten New York. Views of a Lost Metropolis, 2006
- Barbaralee Diamonstein-Spielvogel, The Landmarks of New York, 2016
Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?
- Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
- Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
- Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
- Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
- Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
- Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent
Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij onder de naam Bureau Boeiend werkzaam als zelfstandig docent kunstgeschiedenis en verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Voor zijn vrijwilligerswerk voor het COC is hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Contact
De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl
Data: 23 en 30 maart, 6, 13 en 20 april 2021
Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur
€ 150 (incl. BTW)
22 maart 2021
Aanmelden
Ik meld mij aan voor dit programma