Nudging: sturen op gedrag

Leer hoe je menselijk gedrag effectief en duurzaam verandert
Nudging: sturen op gedrag

Inleiding

Volg de opleiding Nudging van Erasmus Academie en leer hoe je met psychologie en kleine aanpassingen gedrag van mensen kan veranderen. Let op: de editie die van start zou gaan op 4 november is geannulleerd.

Let op: Erasmus Academie stopt met aanbieden van opleidingen per 1 januari 2023. Lees hier wat dit betekent voor onze opleidingen. 

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Executive programma
Startdatum
Nog niet bekend
Tijdsduur
5 dagen
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline

Wat ga je bereiken?

 • Begrijp waarom traditioneel beleid vaak onvoldoende aan de verwachtingen voldoet en hoe je beleid kwalitatief kunt verbeteren met inzichten in menselijk gedrag
 • Weet je hoe je menselijk gedrag analyseert en begrijp je op welke elementen je moet ingrijpen om gedrag te veranderen
 • Pas begrippen uit de gedragspsychologie (behavioural insights) toe op relevante beleidsterreinen
 • Begrip van het concept Behaviour Change Wheel (BCW) en het toepassen van de verschillende stappen

Startdatums

 • vrijdag 4 nov 2022

Hoe werkt menselijk gedrag?

Er is lang gedacht - en sommigen denken dat nog steeds - dat wij ons gedrag rationeel plannen. Een eeuw van gedragswetenschappelijk onderzoek leert ons dat wij helemaal niet rationeel zijn. Door het beroemde werk van de psycholoog Kahnemann weten we dat mensen vooral irrationeel zijn of gevoelig voor het maken van systematische denkfouten als we ons door het leven haasten. Nudging is gebaseerd op het principe dat we de meeste keuzes op een snelle, automatische manier maken.

In de opleiding Nudging: sturen op gedrag leer je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen. 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding Nudging is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het bestuur en/of beleid. Daarnaast zullen medewerkers van instanties, organisaties, bedrijven die intern proberen gedragsverandering door te voeren zoals ziekenhuizen ook veel hebben aan deze opleiding. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Beleidsverantwoordelijke op nationaal, regionaal en lokaal bestuursniveau, die verantwoordelijk zijn voor (onderdelen van) beleid of de uitvoering ervan;
 • Bestuurders en/of leidinggevende van uitvoeringsinstanties;
 • Politici of directe medewerkers.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Om beslissingen te kunnen nemen, gebruiken we signalen uit de omgeving en vuistregels. Deze manier van beslissingen nemen is echter heel gevoelig voor invloeden van de keuze context en daarom kan nudging effectief zijn. Door de keuze context aan te passen, kun je mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Je kiest namelijk automatisch de meest voor de hand liggende optie als je geen tijd of geen zin hebt of er anderszins niet toe komt om goed, en systematisch over een bepaalde keuze na te denken. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Bijvoorbeeld: Hoe motiveer je mensen een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden? Hoe voorkom je no-show bij het gemeente loket? Hoe motiveer je verpleegkundig personeel  om handen te wassen? Hoe verminder je het aantal mensen met schulden? Hoe stimuleer je mensen om korter te douchen? 

Wat is een nudge?

Een nudge kan worden gedefinieerd als een aanpassing in de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Door de keuze context aan te passen, kunnen we mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

De opleiding wordt inhoudelijk verzorgd in samenwerking met BIG'R en de ESSB Academy. BIG'R is een instituut dat deel uitmaakt van Erasmus Research en Business Support. De ESSB Academy is onderdeel van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. 

BIG'R en ESSB Academy

Hoe ziet de opleiding eruit

 

Dag 1 (4 november 2022): Invloed van de samenleving op gedrag

 • Ochtend: hoe de omgeving ons gedrag beïnvloedt, wat voor gevolgen die heeft voor onze gezondheid en hoe wij hierop kunnen inspelen. 

 • Middag: bespreking groepscasus in 2 subgroepen waarbij je ongewenst gedrag in kaart brengt en nadenkt over gewenst gedrag op basis van de casus. 

Dag 2 (18 november 2022): Uitdagingen bij veranderen van gedrag

 • Ochtend: welke uitdagingen op het gebied van capaciteit en motivatie je tegenkomt wanneer je gedragsverandering wil bereiken. Daarnaast krijg je uitleg over het COM-B model. 

 • Middag: uiteen in subgroepen van ± 5 personen met je docent. Je zet de 1e stap in je eigen casus. 

Dag 3 (2 december 2022): Invloed van sociale- en fysieke omgeving op gedrag

 • Ochtend: inzicht in hoe onze fysieke en sociale omgeving invloed heeft op ons gedrag in het dagelijks leven. Hiervoor worden enkele beroemde experimenten uit de sociale psychologie gebruikt.

 • Middag: in je subgroep verder werken aan je eigen casus onder begeleiding van 1 van de docenten. 

Dag 4 (16 december 2022): Ontwerpen van een interventie

 • Ochtend: hoe je een interventie kunt ontwerpen met het EAST model en het APEASE model. Daarnaast leer je hoe je deze kunt implementeren in de praktijk

 • Middag: afronding eigen casus in subgroep

Dag 5 (13 januari 2023): Evalueren van een interventie en gedragsverandering

 • Ochtend: tijdens deze laatste dag leer je hoe je een interventie en gedragsverandering in de praktijk evalueert.

 • Middag: presentatie van poster met je casus met probleemgedrag, gewenst gedrag, gedragsanalyse en je interventie in termen van gedrag aan je docenten en mede deelnemers.

Docenten van de opleiding Nudging: sturen op gedrag

 • prof.dr. Semiha Denktaş
 • dr. Inge Merkelbach

Maak gebruik van jouw STAP-budget!

Ontvang € 1000,- korting op een opleiding bij de Erasmus Academie.

Vragen? Neem contact op met Team Erasmus Academie

Team Erasmus Academie

Meer nieuws over Nudging:

Feiten & Cijfers

Kosten
 • Prijs voor deelname €3895,- (vrijgesteld van btw).
 • Inschrijven nu ook mogelijk met je STAP-budget.
 • Alumnus van de EUR of Erasmus Academie? Dan ontvang je 10% korting op de factuur.

 

BTW
Niet van toepassing
Startdatum
Nog niet bekend
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Executive programma
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Bekostiging

private

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen