Fysieke cursus - Olympische Spelen in historisch perspectief

Van Grieks getwist tot globaal geweld
Datum(s)

Data: 9, 16, 23 en 30 november 2021

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 12.30 uur

€ 210 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

8 november 2021

Deze cursus wordt fysiek aangeboden in het Erasmus University College.

In Homerische tijden ontstaan zijn de Olympische Spelen in oorsprong een zeer serieus genomen, religieuze aangelegenheid en eenmaal geannexeerd door de Romeinen groeit het gebeuren uit tot een keizerlijk spektakel om ruim een millennium na het vermeende begin als onchristelijk te worden opgedoekt.

Vijftien eeuwen later is alles wat met de Grieks-Romeinse idealen te maken heeft, in de mode, zo ook de Olympische Spelen, die nu, afgestoft en in een nieuw jasje, een tweede leven beginnen: sport zal verbroederen! Aanvankelijk een heerlijk speeltje van enkelen worden de Spelen in de twintigste eeuw mettertijd een speelbal van nationaliteiten en gaan politiek en commercie er grof mee aan de haal. Hoe en waarom de Spelen in de loop van de tijd veranderen en in welke mate opzet en uitvoering vaak botsen wordt u geschetst in vier afleveringen door uw docent.

Resultaten van de cursus
Dieper inzicht in de ontwikkeling van sport als cultureel fenomeen aan de hand van de historie van de Olympische Spelen.

Over de docent

Drs. Louwrens Schaaphok studeerde geschiedenis aan de RUG en was 33 jaar verbonden aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum te Den Haag. Hij mocht vele prominenten tot zijn leerlingen rekenen, zoals leden van het Koninklijk Huis, politici, acteurs en televisiepersoonlijkheden.  Ook geeft hij regelmatig lezingen in het Omniversum te Den Haag.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 9, 16, 23 en 30 november 2021