Aan de slag met onderzoeksjournalistiek
Van idee tot uitgewerkt plan van aanpak

Cursus Onderzoeksjournalistiek

Datum(s)

De Masterclass Onderzoeksjournalistiek vindt plaats op 12 en 13 april 2018

Kosten

€ 795,-

Inhoud van de opleiding onderzoeksjournalistiek

Tijdens de Masterclass van Margo Smit ontdek je een systematische manier om een onderzoeksproject aan te pakken. Na wat geschiedenis van onderzoeksjournalistiek (wat is het nou precies en wat kan je nog altijd gebruiken uit die historie) leer je aan de hand van vele voorbeelden een praktische en direct toepasbare methodiek waarmee je een onderwerp kunt uitdiepen: wat een bruikbare onderzoeksvraag is, welke bronnen je kunt gebruiken, waar je die kunt vinden, wat de valkuilen zijn (dus hoe het mis kan gaan of hoe het niet moet) en hoe je als onderzoeksjournalist een strategie kunt ontwikkelen (waar begin je, hoe pak je het aan, etc.)? Je krijgt na de eerste dag een opdracht mee die tijdens de tweede dag wordt besproken. Daarna heb je een onderzoeksplan-van-aanpak in handen waarmee je een idee kunt omzetten in een stevig, uitvoerbaar verhaal. 

De masterclass biedt:

  • Inspiratie om interessante onderzoeksjournalistieke invalshoeken te vinden
  • Inzicht hoe je van een vaag idee een concrete onderzoeksvraag maakt
  • Praktische methoden om de juiste mensen en documenten te vinden
  • Tips hoe je de door jou gevonden feiten verwerkt tot een aantrekkelijk verhaal

Resultaten

Na de masterclass hebben de deelnemers een uitgewerkt plan voor een eigen onderzoek, inclusief de belangrijkste vragen en bronnen, en een methodiek voor ogen waarmee een onderzoek aangepakt kan worden

Datums

De Masterclass Onderzoeksjournalistiek vindt plaats op donderdag 12 en vrijdag 13 april 2018

Doelgroep

  • Journalisten die bezig zijn met achtergrond- of onderzoeksverhalen
  • Eindredacteuren die lange verhalen produceren of redigeren
  • Schrijvers van non-fictieboeken
  • Researchers bij ideële instellingen en de overheid die meewerken aan artikelen of rapporten
  • Docenten journalistiek die hun studenten leren onderzoeken

Docent

Margo Smit is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en (parttime) ombudsman van de NOS (Nieuws, Sport en Evenementen). Van programma-idee, grensoverschrijdende journalistieke research, interviews voor geschreven en audiovisuele media, het schrijven van artikelen, rapporten en verslagen tot het afleveren van complete documentaires bespeelt ze het hele journalistieke veld.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist. De Masterclass is geschikt voor iedereen met een universitaire of hbo-opleiding, of een vergelijkbaar werk- en denkniveau.

Contact

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Esther van den Heuvel, Adviseur opleidingen

Incompany/maatwerk

Volgt u deze opleiding liever bij u op kantoor of heeft u specifieke wensen met betrekking tot deze opleiding? Overweeg dan een incompany/maatwerk opleiding. Neemt u hiervoor contact op met Andreas Markus, Adviseur opleidingen zakelijke markt.
tel: 31 (0) 10-4081819
e-mail: markus@erasmusacademie.nl

Esther van den Heuvel, Adviseur opleidingen Erasmus Academie

Datum(s)

De Masterclass Onderzoeksjournalistiek vindt plaats op 12 en 13 april 2018

Kosten

€ 795,-

Startdatum
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Overige taal en cultuur
Voertaal
Nederlands

Aanmelden

Datums

12 en 13 april 2018

Prijs€ 795 (incl. dagarrangement, btw niet van toepassing)
LocatieErasmus Universiteit Rotterdam, Campus Woudestein
CertificaatU ontvangt een certificaat van deelname van Erasmus Academie
AantalMaximaal 23 deelnemers

Persoonlijke gegevens

Factuurgegevens

Factuur naar
Ik ben alumnus van:

Ondertekening

Velden met een * zijn verplicht

Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

Vertrouwelijke omgang met informatie: Voor de opzet van onze opleidingen is een sfeer van openheid en vertrouwen van groot belang. U moet vrijelijk informatie kunnen uitwisselen zonder dat die buiten het bestek van de opleiding bekend wordt. Met uw ondertekening van dit inschrijfformulier gaat u daarom akkoord dat geen enkele informatie – welke niet via openbaar toegankelijke informatie verkregen had kunnen worden – op enigerlei wijze wordt bekend gemaakt aan personen, bedrijven/organisaties buiten de context van deze opleiding zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de betrokkene(n) en Erasmus Academie.

Algemene voorwaarden: Met de ondertekening verklaart u bekend te zijn en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Erasmus Academie. Een exemplaar van de Algemene Voorwaarden kan u op verzoek worden toegezonden.