Integraal Data- en Document Management (IDDM)
Naar een integraal beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatie

Cursus Opleiding Integraal Data- en Document Management

Datum(s)

Op dit moment zijn er geen data gepland voor deze opleiding. We kunnen je op de hoogte houden. Laat hiervoor je gegevens achter via het houd mij op de hoogte formulier. 

Kosten

€ 3950,- (vrijgesteld van BTW)

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

Gestructureerde informatie bestaat natuurlijk al lang in de vorm van databases. Maar wat doe je met ongestructureerde informatie:data die zijn opgeslagen in al die digitale documenten? Het besef groeit dat deze informatie steeds belangrijker wordt voor organisaties. Dat vraagt om een integrale visie op hoe gestructureerde en ongestructureerde databronnen beheerd en gebruikt moeten worden.

Organisaties hebben een groeiende behoefte aan hoogwaardige en toegankelijke data. Traditioneel worden daarvoor databases gebruikt. Gestructureerde informatie die goed en makkelijk analyseerbaar is. Het is het domein van gegevensarchitecten, de data-analisten en de database beheerders. 

Bij een integrale informatievoorziening is er niet langer een scheiding tussen verzamelen, beheer en gebruik van gestructureerde versus ongestructureerde informatie. Wat is immers het verschil tussen de klantnaam in de database (gestructureerd) en de klantnaam op de digitale pdf-factuur ongestructureerd)? Informatie over zoiets als de klantnaam moet in beide gevallen volledig, juist en actueel zijn. Ook wordt er in de opleiding aandacht besteed aan (wettelijke) begrenzingen, mede gekoppeld aan de komst van de Wet Open Overheid (WOO). 

Tijdens de opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leer je een visie te ontwikkelen op het integraal gebruik en beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatiebronnen.

Resultaten

Na het volgen van de opleiding IDDM:

 • Weet je wat integraal informatiemanagement betekent voor de moderne, gedigitaliseerde organisatie;
 • Kun je de aandachtsgebieden rondom datamanagement en documentmanagement benoemen en identificeren;
 • Heb je kennis van recente ontwikkelingen rondom het managen van gestructureerde en ongestructureerde gegevens;
 • Ontwikkel je een visie op de convergerende ontwikkeling naar ‘integraal Enterprise Information Management’;
 • Heb je inzicht in de verbindingen tussen de werelden van beheer van gestructureerde gegevens en beheer van ongestructureerde gegevens;
 • Kun je adviseren over het integraal organiseren van gegevens (dus gestructureerd én ongestructureerd) in de (I-)organisatie en over mogelijke transitie-strategieën;
 • Ben je in staat de uitdagingen van integraal data- en document management op te pakken in relatie tot de problematiek in  jouw eigen organisatie.

Datums

De opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) duurt 6 dagen (van 09.30 - 17.00 uur).De planning is op dit moment nog niet bekend. We kunnen je op de hoogte houden. Laat je gegevens achter via het houd mij op de hoogte formulier. 

 

Hiljo Hartgers - Alumnus IDDM

Alumnus Hiljo Hartgers vertelt over zijn ervaring met de opleiding IDDM:

"Voor mij was het een zeer nuttige opleiding om inzicht te krijgen in waar we naartoe gaan met het vakgebied informatiemanagement. Dat was ook mijn doel voor het volgen van IDDM. De colleges waren stuk voor stuk interessant en werden op een bevlogen manier gegeven. Vooral de verhalen uit de praktijk vond ik heel leerzaam. Naar aanleiding van de opleiding starten we met AI binnen mijn team". 

Hiljo Hartgers
Adviseur i-Services 
MO Green Valley

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op professionals die binnen hun eigen organisatie verantwoordelijk zijn voor management van informatie, data en/of documenten en organisatie, integratie, innovatie en de ontwikkeling daarvan. 

 

  Docent

  • Drs. J.J.L.H. (Patrick) Laenen is na afronding van zijn studie Bestuurlijke Informatiekunde aan de Erasmus Universiteit inmiddels al bijna 25 jaar actief op het snijvlak van business en ICT. In zijn carrière heeft hij vrij het hele spectrum van I-rollen vervuld: van analist tot enterprise architect, van projectleider tot programma-manager, van extern strategisch I-adviseur tot interim afdelingshoofd informatievoorziening. Dat deed hij veelvuldig voor (grootschalige) overheidsprojecten, private sector, onderwijs en andere (maatschappelijke) organisaties, meestal nationaal maar ook internationaal. Patrick is nu voornamelijk betrokken als adviseur bij grootschalige complexe projecten waar business en ict, mens en automatisering, strategie/beleid en uitvoering/beheer met elkaar verbonden en in evenwicht gebracht moeten worden. 

   Sinds 2016 is hij Algemeen Directeur van GlobeScope, een software- en servicesbedrijf dat instrumenten ontwikkelt die helpen bij het structureel verbeteren van kwaliteit informatie. In die hoedanigheid krijgt hij dagdagelijks vanuit de praktijk te maken met zowel de besturende als uitvoerende I-aspecten bij concepten zoals Gestructureerd Agile ontwikkelen,  DevOps, inzet van AI, aansluiten op nationale en internationale standaarden, organiseren van het softwareontwikkelproces, datastructuren.

   Patrick gaf regelmatig gastcollege’s aan universiteiten en hogescholen in Nederland. Bij Erasmus Academie is hij sinds 2014 betrokken eerst als gastdocent en nu als Academic Director voor de opleidingen Informatie Management en Integraal Data en Document Management. 

  Wil je meer weten over de opleiding IDDM?

  Download nu de brochure

  Andere opleidingen op het gebied van informatiemanagement:

  Informatiemanagement
  De opleiding Informatiemanagement biedt je de kennis die je in staat stelt om succesvol bij te dragen en leiding te geven aan het uitdagende traject van informatie­voorziening binnen jouw organisatie.
  Privacy & Compliance
  Hoe zorg je dat binnen jouw organisatie data en persoonsgegevens gebruikt worden zonder inbreuk te doen op de privacy van betrokkenen?

  Contact

  Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

  Nieuws over Data- en Informatiemanagement

  Informatiegestuurd? Dan ook aandacht voor Informatiekwaliteit!

  Algemeen

  Essentieel onderdeel van informatiekwaliteit is het benaderen van informatie vanuit een integraal en doordacht raamwerk. Dit staat centraal tijdens de opleiding Integraal Data- en Document management.

  ‘Het heeft ervoor gezorgd dat je gaat nadenken’

  Algemeen

  Yvonne Wolf en Maria Willems (Gemeente Zwolle) namen deel aan de opleiding Integraal Data- en Documentmanagement (IDDM). Lees hoe zij nu overzicht hebben op dit veelomvattende terrein.

  De informatiechaos de baas met IDDM

  Algemeen

  Organisaties krijgen steeds grotere hoeveelheden informatie te verwerken. Wat doe je met al die informatie in (digitale) documenten en hoe leg en houd je de verbinding tussen data en documenten?

  Datum(s)

  Op dit moment zijn er geen data gepland voor deze opleiding. We kunnen je op de hoogte houden. Laat hiervoor je gegevens achter via het houd mij op de hoogte formulier. 

  Kosten

  € 3950,- (vrijgesteld van BTW)

  Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

  BTW
  Niet van toepassing
  Startdatum
  Geen specifieke startdatum
  Tijdsduur
  -6 dag
  Aangeboden door
  Erasmus Academie
  Discipline
  Bedrijfskunde
  Type
  Cursus | Executive programma
  Voertaal
  Nederlands
  Instructievorm
  offline
  Locatie

  Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

  Bekostiging
  Privaatonderwijs

  Aanmelden

  Zodra de planning bekend is kun je je hier aanmelden.