Integraal Data- en Document Management (IDDM)

Ontwikkel een toekomstvaste visie op het beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatie
Datum(s)

Deze opleiding zal van start gaan op 1 oktober 2021. 

 

Kosten

€ 3950,- (vrijgesteld van BTW)

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

Gestructureerde informatie bestaat natuurlijk al lang in de vorm van databases. Maar wat doe je met ongestructureerde informatie:data die zijn opgeslagen in al die digitale documenten? Het besef groeit dat deze informatie steeds belangrijker wordt voor organisaties. De opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leert je niet alleen om een integrale visie te ontwikkelen op het beheer en gebruik van gestructureerde en ongestructureerde databronnen, het versterkt ook je adviesvaardigheden om je visie uit te kunnen voeren.

Organisaties hebben een groeiende behoefte aan hoogwaardige en toegankelijke data. Traditioneel worden daarvoor databases gebruikt. Gestructureerde informatie die goed en makkelijk analyseerbaar is. Het is het domein van gegevensarchitecten, de data-analisten en de database beheerders. 

Bij een integrale informatievoorziening is er niet langer een scheiding tussen verzamelen, beheer en gebruik van gestructureerde versus ongestructureerde informatie. Wat is immers het verschil tussen de klantnaam in de database (gestructureerd) en de klantnaam op de digitale pdf-factuur ongestructureerd)? Informatie over zoiets als de klantnaam moet in beide gevallen volledig, juist en actueel zijn. Ook wordt er in de opleiding aandacht besteed aan (wettelijke) begrenzingen, mede gekoppeld aan de komst van de Wet Open Overheid (WOO). 

Tijdens de opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) leer je een visie te ontwikkelen op het integraal gebruik en beheer van gestructureerde en ongestructureerde informatiebronnen. Daarnaast besteedt de opleiding aandacht aan je adviesvaardigheden om je organisatie te overtuigen van het belang van goed integraal data- en documentbeheer. 

Resultaten

Na het volgen van de opleiding IDDM:

 • Ontwikkel je een integrale visie voor jouw organisatie op het gebied van de convergerende ontwikkeling naar ‘integraal Enterprise Information Management’;
 • Kun je adviseren over het integraal organiseren van gegevens (dus gestructureerd én ongestructureerd) in de (I-)organisatie en over mogelijke transitie-strategieën;
 • Ben je in staat de uitdagingen van integraal data- en document management op te pakken in relatie tot de problematiek in  jouw eigen organisatie;
 • Weet je wat integraal informatiemanagement betekent voor de moderne, gedigitaliseerde organisatie;
 • Kun je de aandachtsgebieden rondom datamanagement en documentmanagement benoemen en identificeren;
 • Heb je kennis van recente ontwikkelingen rondom het managen van gestructureerde en ongestructureerde gegevens;
 • Heb je inzicht in de verbindingen tussen de werelden van beheer van gestructureerde gegevens en beheer van ongestructureerde gegevens.

Datums

De opleiding Integraal Data- en Document Management (IDDM) duurt 6 dagen (van 09.30 - 17.00 uur). De planning is als volgt:

 • 1 oktober 2021 | face-to-face
 • 15 oktober 2021 | face-to-face
 • 29 oktober 2021 | online
 • 12 november 2021 ochtend | online
 • 19 november 2021 ochtend | online
 • 26 november 2021 | face-to-face
 • 10 december 2021 | face-to-face

 

Alumnus Hiljo Hartgers vertelt over zijn ervaring met de opleiding IDDM:

"Voor mij was het een zeer nuttige opleiding om inzicht te krijgen in waar we naartoe gaan met het vakgebied informatiemanagement. Dat was ook mijn doel voor het volgen van IDDM. De colleges waren stuk voor stuk interessant en werden op een bevlogen manier gegeven. Vooral de verhalen uit de praktijk vond ik heel leerzaam. Naar aanleiding van de opleiding starten we met AI binnen mijn team". 

Hiljo Hartgers
Adviseur i-Services 
MO Green Valley

Doelgroep

Deze opleiding is met name geschikt voor professionals binnen de publieke en semi-publieke sector die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor data- en documentmanagement en die ook de noodzaak voelen om een integrale visie te ontwikkelen op de innovatie en ontwikkeling van data en documentmanagement in hun eigen organisatie en deze ook daadkrachtig naar voren willen brengen.

  Docent

  • Drs. J.J.L.H. (Patrick) Laenen is na afronding van zijn studie Bestuurlijke Informatiekunde aan de Erasmus Universiteit inmiddels al bijna 25 jaar actief op het snijvlak van business en ICT. In zijn carrière heeft hij vrij het hele spectrum van I-rollen vervuld: van analist tot enterprise architect, van projectleider tot programma-manager, van extern strategisch I-adviseur tot interim afdelingshoofd informatievoorziening. Dat deed hij veelvuldig voor (grootschalige) overheidsprojecten, private sector, onderwijs en andere (maatschappelijke) organisaties, meestal nationaal maar ook internationaal. Patrick is nu voornamelijk betrokken als adviseur bij grootschalige complexe projecten waar business en ict, mens en automatisering, strategie/beleid en uitvoering/beheer met elkaar verbonden en in evenwicht gebracht moeten worden. 

   Sinds 2016 is hij Algemeen Directeur van GlobeScope, een software- en servicesbedrijf dat instrumenten ontwikkelt die helpen bij het structureel verbeteren van kwaliteit informatie. In die hoedanigheid krijgt hij dagdagelijks vanuit de praktijk te maken met zowel de besturende als uitvoerende I-aspecten bij concepten zoals Gestructureerd Agile ontwikkelen,  DevOps, inzet van AI, aansluiten op nationale en internationale standaarden, organiseren van het softwareontwikkelproces, datastructuren.

   Patrick gaf regelmatig gastcollege’s aan universiteiten en hogescholen in Nederland. Bij Erasmus Academie is hij sinds 2014 betrokken eerst als gastdocent en nu als Academic Director voor de opleidingen Informatie Management en Integraal Data en Document Management. 

  • Voor de onderwerpen:

   • Information governance
   • AI voor data en documenten
   • Juridisch kader
   • Verandermanagement
   • Adviesvaardigheden & overtuigingskracht

   worden gastdocenten ingezet. 

  Wil je meer weten over de opleiding IDDM?

  Contact

  Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

  E-mailadres
  smit@erasmusacademie.nl
  Telefoonnummer
  0645420713
  Kamer
  M6-13
  Ruimte
  Van der Goot

  Nieuws over Data- en Informatiemanagement

  Datum(s)

  Deze opleiding zal van start gaan op 1 oktober 2021. 

   

  Kosten

  € 3950,- (vrijgesteld van BTW)

  Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

  BTW
  Niet van toepassing
  Begindatum
  vrijdag 1 okt 2021
  Begindatum
  Geen specifieke startdatum
  Tijdsduur
  -6 dag
  Aangeboden door
  Erasmus Academie
  Discipline
  Bedrijfskunde
  Type
  Cursus
  Voertaal
  Nederlands
  Voertaal
  offline
  Locatie

  Erasmus Universiteit Rotterdam (Campus Woudestein)

  Bekostiging

  private

  Inschrijving

  Via onderstaande link kun je je aanmelden voor de opleiding die op 1 oktober 2021 van start gaat:

  Aanmelden Integraal Data- en Document Management najaar 2021