Nudging: sturen op gedrag

Leer hoe je menselijk gedrag effectief en duurzaam verandert
Datum(s)

Start: 8 april 2022

Kosten

EUR 3895 (vrijgesteld van btw).

 • Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs.
 • Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs.
 • Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

Over de opleiding

In de opleiding Nudging: sturen op gedrag leer je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.  Er is lang gedacht - en sommigen denken dat nog steeds - dat wij ons gedrag rationeel plannen. Een eeuw van gedragswetenschappelijk onderzoek leert ons dat wij helemaal niet rationeel zijn. Door het beroemde werk van de psycholoog Kahnemann weten we dat mensen vooral irrationeel zijn of gevoelig voor het maken van systematische denkfouten als we ons door het leven haasten. Nudging is gebaseerd op het principe dat we de meeste keuzes op een snelle, automatische manier maken.

Om beslissingen te kunnen nemen, gebruiken we signalen uit de omgeving en vuistregels. Deze manier van beslissingen nemen is echter heel gevoelig voor invloeden van de keuzecontext en daarom kan nudgen effectief zijn. Door de keuzecontext aan te passen, kun je mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Je kiest namelijk automatisch de meest voor de hand liggende optie als je geen tijd of geen zin hebt of er anderszins niet toe komt om goed, en systematisch over een bepaalde keuze na te denken. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Wat is een nudge?

Een nudge kan worden gedefinieerd als een aanpassing in de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Door de keuzecontext aan te passen, kunnen we mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Resultaten

Na het volgen van de opleiding Nudging: Sturen op gedrag:

 • Begrijp je waarom traditioneel beleid vaak onvoldoende aan de verwachtingen voldoet en hoe je beleid kwalitatief kunt verbeteren met inzichten in menselijk gedrag
 • Weet je  hoe je menselijk gedrag analyseert en begrijp je op welke gedragselementen je moet ingrijpen om gedrag te veranderen
 • Pas je begrippen uit de gedragspsychologie (behavioural insights) toe op relevante beleidsterreinen
 • Kun je het concept van Behaviour Change Wheel (BCW) en de verschillende stappen daarin toepassen
 • Begrijp je de noodzaak van het toepassen van beleidsevaluatie om de effectiviteit van jouw beleidsmaatregelen te meten

Video Nudging

Interview met Mark Kooijman en Gertrude Slag over de toepassing van Nudging

Erasmus Academie interviewde Mark Kooijman en Gertrude Slag over het onderwerp Nudging. Gertrude en Mark zijn werkzaam bij BIG’R; een samenwerkingsverband van de Erasmus Universiteit Rotterdam met de Gemeente Rotterdam op het gebied van Nudging. BIG’R onderzoekt of issues en urgente problemen kunnen worden opgelost of verbeterd door het gedrag van mensen positief te beïnvloeden (nudging).

Datums

De opleiding Nudging: sturen op gedrag vindt plaats in het voorjaar op vrijdagen (9.30-16.30 uur) in Rotterdam:

 • 8 april 2022
 • 22 april 2022
 • 13 mei 2022
 • 3 juni 2022
 • 1 juli 2022

Voorbeelden van toepassing Nudging

Bijvoorbeeld: Hoe motiveer je mensen een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden? Hoe voorkom je no-show bij het gemeenteloket? Hoe motiveer je verpleegkundig personeel  om handen te wassen? Hoe verminder je het aantal mensen met schulden? Hoe stimuleer je mensen om korter te douchen? 

Doelgroep

De opleiding Nudging is bedoeld voor Beleidsambtenaren, -medewerkers, politici, en verder iedereen die actief betrokken is bij het formuleren van beleid en regelgeving binnen gemeenten en overige overheden. Daarnaast zullen medewerkers van instanties, organisaties, bedrijven die intern proberen gedragsverandering door te voeren zoals ziekenhuizen ook veel leerrendement halen uit deze opleiding. 

Deze opleiding organiseren we in samenwerking met de ESSB Academy.

De ESSB Academy is onderdeel van de Erasmus School of Soclal and Behavioural Sciences. 

Docent

Prof.dr. Semiha Denktaş van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) is expert op het terrein van gedragspsychologie. In 2017 richtte ze samen met de Gemeente Rotterdam de Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG'R) en HEALTHY’R op. Onder haar leiding wordt veel onderzoek uitgevoerd in Rotterdam naar gedragsverandering, onder andere gedragsstudies ter bevordering van een betere mentale en fysieke gezondheid met speciale aandacht voor ongelijkheid en kwetsbare groepen. 

Daarnaast zijn er docenten van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en gastdocenten van de Gemeente Rotterdam betrokken. 

 

Contact

Vragen over de opleiding?

Miranda Smit

Adviseur opleidingen

E-mailadres
smit@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
0645420713

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Meer nieuws over Nudging:

 • Hoe beïnvloed je (gezond) gedrag?

  Leer in de online Masterclass 'Hoe bevorder je gezond gedrag' en de opleiding 'Nudging: sturen op gedrag' hoe je (gezond) gedrag beïnvloedt met...
 • Voorbeelden van Nudging

  Nudging is interveniëren op gedrag. Drie Nudging voorbeelden van deelnemers aan de opleiding Nudging: Sturen op gedrag, hoe zij een gedragsprobleem willen…
 • Incompany of open opleiding?

  Willen meer dan 6 medewerkers aan dezelfde opleiding bij Erasmus Academie meedoen, dan is het slim om de mogelijkheid van een incompany traject te verkennen.

Datum(s)

Start: 8 april 2022

Kosten

EUR 3895 (vrijgesteld van btw).

 • Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs.
 • Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs.
 • Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 
BTW
Niet van toepassing
Begindatum
vrijdag 29 okt 2021
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein
Bekostiging

private

Inschrijving

Via onderstaande link kun je je aanmelden

Nudging: sturen op gedrag 8 april 2022

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen