Nudging: sturen op gedrag

Leer hoe je menselijk gedrag effectief en duurzaam verandert
Datum(s)

Start najaar: 4 november 2022

Kosten

EUR 3895 (vrijgesteld van btw).

Je ontvangt 10% korting op de cursusprijs als:

 • Alumnus van Erasmus Academie
 • Alumnus van de EUR of RSM Executive Education
 • Medewerker van de EUR of Erasmus MC 
 • Je iemand aandraagt als deelnemer voor deze opleiding

Hoe werkt menselijk gedrag?

Er is lang gedacht - en sommigen denken dat nog steeds - dat wij ons gedrag rationeel plannen. Een eeuw van gedragswetenschappelijk onderzoek leert ons dat wij helemaal niet rationeel zijn. Door het beroemde werk van de psycholoog Kahnemann weten we dat mensen vooral irrationeel zijn of gevoelig voor het maken van systematische denkfouten als we ons door het leven haasten. Nudging is gebaseerd op het principe dat we de meeste keuzes op een snelle, automatische manier maken.

In de opleiding Nudging: sturen op gedrag leer je hoe menselijk gedrag werkt en hoe je technieken zoals nudging kunt gebruiken om effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen. 

Wat leer je over veranderen van gedrag?

Video Nudging: sturen op gedrag

Hoe kun je met nudging effectiever beleid ontwerpen?

Om beslissingen te kunnen nemen, gebruiken we signalen uit de omgeving en vuistregels. Deze manier van beslissingen nemen is echter heel gevoelig voor invloeden van de keuze context en daarom kan nudging effectief zijn. Door de keuze context aan te passen, kun je mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Je kiest namelijk automatisch de meest voor de hand liggende optie als je geen tijd of geen zin hebt of er anderszins niet toe komt om goed, en systematisch over een bepaalde keuze na te denken. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Programma opleiding Nudging: sturen op gedrag

***

In de ochtend leer je hoe de omgeving ons gedrag beïnvloedt, wat voor gevolgen die heeft voor onze gezondheid en hoe wij hierop kunnen inspelen. 

In de middag bespreek je in 2 subgroepen een groepscasus waarbij je ongewenst gedrag in kaart brengt en nadenkt over gewenst gedrag op basis van de casus. 

's Morgens leer je welke uitdagingen op het gebied van capaciteit en motivatie je tegenkomt wanneer je gedragsverandering wil bereiken. Daarnaast krijg je uitleg over het COM-B model. 

In de middag ga je uiteen in subgroepen van ± 5 personen met je docent. Je zet de 1e stap in je eigen casus. 

Je krijgt in de ochtend inzicht in hoe onze fysieke en sociale omgeving invloed heeft op ons gedrag in het dagelijks leven. Hiervoor worden enkele beroemde experimenten uit de sociale psychologie gebruikt.

In de middag ga je in je subgroep verder werken aan je eigen casus onder begeleiding van 1 van de docenten. 

In het ochtend deel leer je hoe je een interventie kunt ontwerpen met het EAST model en het APEASE model. Daarnaast leer je hoe je deze kunt implementeren in de praktijk.

In de middag rond je in je subgroep je casus af. 

Tijdens deze laatste dag leer je hoe je een interventie en gedragsverandering in de praktijk evalueert.

In de middag presenteer je de poster met je casus met probleemgedrag, gewenst gedrag, gedragsanalyse en je interventie in termen van gedrag aan je docenten en mede deelnemers. 

Wat is een nudge?

Een nudge kan worden gedefinieerd als een aanpassing in de manier waarop keuzes worden gepresenteerd. Door de keuze context aan te passen, kunnen we mensen een duwtje in de richting van het gewenste gedrag geven. Kennis van menselijk gedrag en technieken zoals nudging kunnen ons helpen effectiever beleid te ontwerpen en toe te passen.

Wat leer je over het veranderen van menselijk gedrag?

Na het volgen van de opleiding Nudging: Sturen op gedrag:

 • Begrijp je waarom traditioneel beleid vaak onvoldoende aan de verwachtingen voldoet en hoe je beleid kwalitatief kunt verbeteren met inzichten in menselijk gedrag
 • Weet je  hoe je menselijk gedrag analyseert en begrijp je op welke elementen je moet ingrijpen om gedrag te veranderen
 • Pas je begrippen uit de gedragspsychologie (behavioural insights) toe op relevante beleidsterreinen
 • Kun je het concept van Behaviour Change Wheel (BCW) en de verschillende stappen daarin toepassen
 • Begrijp je de noodzaak van het toepassen van beleid evaluatie om de effectiviteit van jouw beleidsmaatregelen te meten

Video Nudging

Interview met Mark Kooijman en Gertrude Slag over de toepassing van Nudging

Erasmus Academie interviewde Mark Kooijman en Gertrude Slag over het onderwerp Nudging. Gertrude en Mark zijn werkzaam bij BIG’R; een samenwerkingsverband van de Erasmus Universiteit Rotterdam met de Gemeente Rotterdam op het gebied van Nudging. BIG’R onderzoekt of issues en urgente problemen kunnen worden opgelost of verbeterd door het gedrag van mensen positief te beïnvloeden (nudging).

Voorbeelden van toepassing Nudging

Bijvoorbeeld: Hoe motiveer je mensen een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden? Hoe voorkom je no-show bij het gemeente loket? Hoe motiveer je verpleegkundig personeel  om handen te wassen? Hoe verminder je het aantal mensen met schulden? Hoe stimuleer je mensen om korter te douchen? 

Praktische informatie

De opleiding Nudging: sturen op gedrag vindt plaats in op de volgende vrijdagen (9.30-16.30 uur) in Rotterdam:

 • 4 november 2022
 • 18 november 2022
 • 2 december 2022
 • 16 december 2022
 • 13 januari 2023

De opleiding Nudging is bedoeld voor Beleidsambtenaren, -medewerkers, politici, en verder iedereen die actief betrokken is bij het formuleren van beleid en regelgeving binnen gemeenten en overige overheden. Daarnaast zullen medewerkers van instanties, organisaties, bedrijven die intern proberen gedragsverandering door te voeren zoals ziekenhuizen ook veel hebben aan deze opleiding. 

Prof.dr. Semiha Denktaş 

Semiha Denktas is verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) . Zij is expert op het terrein van gedragspsychologie. In 2017 richtte ze samen met de Gemeente Rotterdam de Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG'R) en HEALTHY’R op. Onder haar leiding wordt veel onderzoek uitgevoerd in Rotterdam naar gedragsverandering, onder andere studies ter bevordering van een betere mentale en fysieke gezondheid met speciale aandacht voor ongelijkheid en kwetsbare groepen. 

Dr. Inge Merkelbach

Inge Merkelbach werkt als postdoc-onderzoeker en gedragsdeskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is managing director van BIG'R. Haar expertise ligt op het gebied van gedragsverandering en onderzoeksmethodologie. Ze vindt het uitdagend na te denken over complexe gedragsvraagstukken en samen te werken met diverse maatschappelijke partners.

Daarnaast zijn er docenten van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en gastdocenten van de Gemeente Rotterdam betrokken. 

Deze opleiding organiseren we samen met BIG'R en ESSB Academy

BIG'R maakt deel uit van Erasmus Research en Business Support. 

De ESSB Academy is onderdeel van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. 

Contact

Vragen over de opleiding?

Miranda Smit

Adviseur opleidingen

E-mailadres
smit@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
0645420713

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Meer nieuws over Nudging:

Datum(s)

Start najaar: 4 november 2022

Kosten

EUR 3895 (vrijgesteld van btw).

Je ontvangt 10% korting op de cursusprijs als:

 • Alumnus van Erasmus Academie
 • Alumnus van de EUR of RSM Executive Education
 • Medewerker van de EUR of Erasmus MC 
 • Je iemand aandraagt als deelnemer voor deze opleiding
BTW
Niet van toepassing
Begindatum
vrijdag 4 nov 2022
Tijdsduur
5 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
offline
Locatie
Campus Woudestein
Bekostiging

private

Inschrijving

Via onderstaande link kun je je aanmelden voor de opleiding:

Nudging: sturen op gedrag 4 november 2022

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen