Qualitative Comparative Analysis (QCA)

Leg effectief en op een betrouwbare manier de relatie bloot tussen oorzaak en gevolg in beleid

Inleiding

Qualitative Comparative Analysis (QCA) is een goede, betrouwbare methode om effect te meten van beleid. Schrijf je in voor deze opleiding bij Erasmus Academie.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Cursus
Tijdsduur
2 dagen
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online

Startdatums

Deze opleiding is op 4 juni van start gegaan. Ben je benieuwd wanneer de volgende editie plaatsvindt? We houden je hiervan graag op de hoogte.

Wat is het effect van overheidsbeleid? Om de opbrengst van beleidsmaatregelen te meten loop je aan tegen de ingewikkelde vraag van oorzaak en gevolg. De onderzoeksmethode Qualitative Comparative Analysis (QCA) biedt een systematische, transparante en innovatieve oplossing. Met QCA ben je als beleidsuitvoerder of -verantwoordelijke in staat de complexe relaties tussen oorzaken en gevolgen te analyseren. Deze methode is relevant voor zowel kwalitatief als kwantitatief beleidsonderzoek. Deelnemers kunnen ook eigen casuïstiek inbrengen om mee te oefenen.

Doeltreffendheid en doelmatigheid zijn centrale begrippen in beleidsevaluatie. De overheid – op elk niveau - is verplicht aan te tonen dat haar beleid effect heeft. Als ambtenaar of uitvoeringsdeskundige sta je echter voor het dilemma aan te tonen wat precies oorzaak is en wat gevolg. Immers, de uitkomsten kunnen de toekomst van een beleidsmaatregel bepalen of zelfs politieke implicaties hebben.

Wat is QCA?

QCA maakt het mogelijk om complexe relaties tussen oorzaken en gevolgen te ontdekken. Zo kan je met deze methode analyseren hoe factoren ‘samenwerken’ in het veroorzaken van een bepaalde situatie en zo het effect van beleid inzichtelijk maken.

De QCA-methode is kwalitatief van aard omdat het gebaseerd is op een diepgaande analyse van de complexiteit van cases. Tegelijkertijd wordt de vergelijking tussen cases systematisch gedaan door gebruik te maken van Booleaanse algebra. 

QCA kan worden gebruikt voor de analyse van kleine, middelgrote en grote populaties en steekproeven. Het stelt onderzoekers uit alle domeinen en disciplines in staat om complexe vormen van causaliteit te analyseren. 

Inhoud

Belangrijkste doelstelling van de opleiding  Effectief  effect meten van beleid is om te leren hoe je zelf QCA kunt toepassen en uitvoeren. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van actuele voorbeelden. Als deelnemer kun je daarbij ook eigen casuïstiek inbrengen. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de meer fundamentele analytische grondslagen van de methode.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een voorbeeld van het gebruik van QCA is de meerjarige evaluatie van de Regeling groenprojecten. De interventie is onderdeel van beleid om duurzame economische ontwikkeling en groene groei te stimuleren. De Regeling groenprojecten grijpt specifiek in op het knelpunt rond financiering van duurzame innovatieve projecten. Bron: Beleidsevaluatie Regeling groenprojecten 2010-2017

 

Resultaten

Na het volgen van de opleiding Effectief effect meten van beleid:

  • Weet je hoe QCA historisch en in welke contexten is ontstaan;
  • Kan je zelf een QCA-studie ontwerpen én uitvoeren (zowel handmatig als met software);
  • Kan je de resultaten van een QCA-studie interpreteren;
  • Weet je hoe je de resultaten helder en professioneel kunt rapporteren.

Datums

De opleiding duurt 4 dagdelen. De tijden zijn: 9.30-12.30 uur. Nieuwe planning volgt binnenkort. 

Doelgroep

Deze opleiding is nadrukkelijk geschikt voor iedereen die betrokken is bij beleid en diepgaand en systematisch oorzaak-gevolg-relaties wil leren onderzoeken, zoals beleidsambtenaren, politici, medewerkers bij bedrijven en organisaties.                                                

Ook als je al expertise hebt in kwalitatief onderzoek, kan QCA je een meer systematische manier van cases onderzoeken en vergelijken bieden.

Heb je juist expertise in kwantitatief onderzoek, dan is QCA een methode om de complexe aspecten van oorzaak-gevolg-relaties te ondezoeken.

Voorkennis

De cursus is zo ontwikkeld dat ook mensen die niet ervaren zijn met kwalitatief of statistisch onderzoek de opleiding goed kunnen volgen. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Testimonials

Het Belgische Rekenhof richt zich in zijn controles op het behalen van de resultaten van het overheidsbeleid, inclusief de oorzaak-gevolgrelaties tussen het beleid en de resultaten in de samenleving. QCA leek hiervoor een geschikt instrument en daarom vroegen we de heer Fadi Hirzalla om in ons Rekenhof een cursus over QCA te verzorgen.

De cursus werd georganiseerd voor ongeveer 30 van onze auditors. Na het bekijken van de bijbehorende video's organiseerde Fadi twee klassikale sessies van een halve dag. In deze twee halve dagen werd uitleg over de QCA-methode gegeven en deden de deelnemers oefeningen.

De reacties van de auditors waren erg positief. De cursus werd als zeer nuttig ervaren. Doordat ze de video's in hun eigen tijd konden bekijken, kon de kennis op een flexibele manier worden verworven. Tijdens de klassikale sessies heeft Fadi alle vragen van de deelnemers grondig toegelicht. De oefeningen brengen de theorie in de praktijk.

Steven Bernagie

Senior audit supervisor, Rekenhof België

Ik vond de cursus erg leuk en heb veel geleerd. De combinatie van online theorie gecombineerd met praktische oefeningen is erg nuttig. Dr. Hirzalla is een goede en behulpzame docent. Zijn stijl van lesgeven is persoonsgericht en hij past zich aan individuele behoeften aan.

Lenneke Vaandrager

Hoogleraar Health & Society, Wageningen Universiteit

Deze opleiding organiseren we in samenwerking met de ESSB Academy.

De ESSB Academy is onderdeel van de Erasmus School of Soclal and Behavioural Sciences. 

Docent

Dr. Fadi Hirzalla is universitair docent aan de Erasmus School of Behavioral and Social Sciences. Hij is gespecialiseerd in kwantitatieve en kwalitatieve methoden en methodologie. Hij heeft daarnaast grote interesse in burgerschap en nieuwe media met focus op interculturele relaties en jonge mensen. Hij was eerder verbonden aan de Universiteit en Amsterdam en de Universiteit Utrecht.  

Vragen over de opleiding? Neem contact op met Miranda Smit, Adviseur opleidingen

E-mailadres
smit@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
0645420713
Kamer
M6-13
Ruimte
Van der Goot Building

Feiten & Cijfers

Kosten

€ 1.495 (vrijgesteld van BTW) 

Alumni van Erasmus Academie ontvangen 10% korting op de cursusprijs. Alumni van de EUR en RSM Executive Education ontvangen 5% korting op de cursusprijs. Medewerkers van de EUR en Erasmus MC ontvangen 10% korting op de cursusprijs. 

BTW
Niet van toepassing
Tijdsduur
2 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging

private

Inschrijving

Zodra de nieuwe editie gepland is, dan kun je je hier aanmelden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen