Opleiding Reflexief Monitoren

Concrete handvatten voor monitoring gericht op het leren en bijsturen van transitievraagstukken

Inleiding

Schrijf je nu in voor de masterclass Reflexief Monitoren van Erasmus Academie en leer concrete handvatten voor monitoring van innovatieprojecten

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Cursus
Begindatum
donderdag 10 nov 2022
Tijdsduur
3 dagen
Voertaal
Nederlands
Bekostiging

private

Startdatums

Aanvang: 10 november 2022

Je ontvangt 10% korting op de cursusprijs als:

 • Alumnus van Erasmus Academie 
 • Alumnus van de Transition Academy (DRIFT) 
 • Alumnus van de EUR en RSM Executive Education 
 • Medewerker van de EUR of Erasmus MC 
 • Je iemand aandraagt als deelnemer voor deze opleiding
 • donderdag 10 nov 2022

  Tijdsduur: 3 dagen

Inhoud van de opleiding

Transitieprocessen kenmerken zich door onzekerheid en controverse en vragen om een ander type monitoring en evaluatie dan het klassieke meten en afrekenen. De Opleiding Reflexief Monitoren biedt concrete handvatten voor monitoring gericht op leren en bijsturen bij transitieopgaven. Geschikt voor alle professionals die hun kennis en competenties op het gebied van monitoring willen verbreden.

Steeds meer organisaties en gemeenten staan voor complexe maatschappelijke opgaven, die dwingen tot andere manieren van (samen)werken, sturen en organiseren, én andere manieren van monitoren. Denk aan klimaatadaptatie, de omgevingswet, transities in het sociale domein, dynamische ketensamenwerking of de energietransitie. Omdat transitieopgaven zich kenmerken door onverwachte obstakels en kansen, wordt vaak pas tijdens het proces duidelijk wat echt belangrijk is. Of een transitieprogramma, -experiment of -beleid daadwerkelijk bijdraagt aan structurele veranderingen wordt bovendien pas duidelijk op langere termijn. Dat maakt het lastig om op voorhand te bepalen wat en hoe gemonitord moet worden.

De resultaten in het kort

Deze opleiding biedt concrete handvatten voor monitoring gebaseerd op leren en bijsturen, specifiek gericht op transitievraagstukken. Je maakt nader kennis met de tools en de aanpak van reflexieve monitoring

Na deelname aan de opleiding:

 • Heb je kennis van verschillende vormen en instrumenten van reflexieve monitoring;
 • Beoordeel je zelf in hoeverre de aanpak van reflexief monitoren toepasbaar is;
 • Kies je gericht een monitoringstechniek en -methode bij een specifieke transitiecasus;
 • Heb je praktijkervaring met het toepassen van één van de monitoringstechnieken en -methoden binnen je eigen context.

Datums

 • De opleiding vindt plaatst op donderdag 10 november 2022, donderdag 1 december 2022 en donderdag 16 februari 2023
 • Dag 1 en 2 gehele dag
 • Dag 3: Intervisie in kleine groepen - ochtend (09:30 uur - 13:00 uur) of middag (14:00 uur - 17:30 uur)

Doelgroep

Deze opleiding is specifiek ontwikkeld voor mensen die zich bezighouden met transitieopgaven en hun kennis en competenties willen vergroten op het gebied van leren en monitoring.
Ben je op zoek naar innovatieve inzichten en methoden voor het monitoren van een transitiegericht project, experiment, programma of beleid en wil je er meteen mee aan de slag?
Of verdiep je graag jouw theoretische kennis over transities en wil je deze kennis relevant maken voor actuele monitoringsuitdagingen en leerprocessen in je werk? Meld je dan aan voor deze opleiding.

Reflexief Monitoren

"De masterclass Reflexieve Monitoring is echt een aanrader! Wij voeden ‘al doende lerend’ onze activiteiten in Transitie Proefdiervrije Innovatie met behulp van de aangedragen tools."

Bea Van Golen, senior beleidsmedewerker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Docenten

De Opleiding Reflexief Monitoren wordt in samenwerking met DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam en Wageningen University & Research georganiseeerd.

PJ Beers is senior onderzoeker, docent en adviseur bij DRIFT en Lector aan de HAS Hogeschool op het gebied van duurzame businessmodellen voor de landbouw. Hij is expert op het gebied van leren en monitoring in transities. Hij heeft veel praktijkervaring in het bestuderen, faciliteren en reflexief monitoren van (agrarische) innovatieprocessen en lerende netwerken.

Barbara van Mierlo is Universitair Hoofddocent, werkzaam als socioloog bij de Kennis-, Technologie- en Innovatiegroep van Wageningen University. Ze bestudeert processen van transformatieve, systemische verandering naar duurzaamheid en hun kruising met dagelijkse sociale praktijken. Barbara heeft de methodologie van Reflexieve Monitoring in Action (RMA) ontwikkeld, die een brede internationale acceptatie heeft in onder meer duurzame landbouw, beheer van natuurlijke hulpbronnen, duurzame energie en gezondheid (http://www.wageningenur.nl/rma).

Studiebelasting

Ter voorbereiding van de lesdagen krijg je lees- en andere opdrachten. Tijdens de bijeenkomsten en na de twee lesdagen door ga je aan de slag met een eigen monitoringscasus. Je leert deze casus in een transitiekundig kader te plaatsen om te kijken welke vorm van reflexieve monitoring het beste past. Onder begeleiding van de docenten word je uitgedaagd om te oefenen met ten minste één methode of techniek voor reflexieve monitoring. Na de tweede cursusdag ga je zelf verder aan de slag. In de afsluitende derde intervisie bijeenkomst bespreek je met een kleine groep medecursisten je ervaringen met als doel om je monitoringsaanpak nog verder te verbeteren en ook anderen te helpen bij hun aanpak.

Wil je meer weten over de opleiding Reflexief Monitoren?

Proefcollege door PJ Beers

Proefcollege Reflexief Monitoren juni 2022

Neem bij vragen contact op met:

Monique Arrachart-van Rootseler

Coördinator opleidingen

Feiten & Cijfers

Kosten

€ 2625,- (vrijgesteld van BTW)

BTW
Niet van toepassing
Begindatum
donderdag 10 nov 2022
Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Gedrag en maatschappij
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Locatie

VNAB Kennis- en Onmoetingscentrum, Rotterdam

Bekostiging

private

Inschrijving

Schrijf je in voor de 3-daagse Opleiding Reflexief Monitoren door gebruik te maken van de onderstaande link:

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen