Patiëntenrechten in het doolhof van de gezondheidszorg

Een routekaart in een steeds ingewikkelder zorgstelsel
Datum(s)

Data: 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober, en 2 en 9 november

Dag en tijd: Dinsdag 10.00 - 11.45 uur

€ 220 (incl BTW)

Inschrijfdeadline

27 september 2021

Iedere burger wordt geacht de wet te kennen. Dit rechtsbeginsel  geldt ook voor wet- en regelgeving in de gezondheidszorg. In internationale verdragen is het recht op gezondheid(szorg) vastgelegd als mensenrecht. Gezondheid is een randvoorwaarde voor welzijn en levensgeluk.

Mede dankzij goede, toegankelijke gezondheidszorg zijn Nederlanders het grootste deel van hun leven ‘gezond’. Het Nederlandse zorgstelsel dreigt echter onbetaalbaar en minder toegankelijk te worden. De geestelijke gezondheidzorg piept en kraakt in zijn voegen. Vergoeding van levensreddende maar peperdure geneesmiddelen is niet meer vanzelfsprekend. Tijdens de coronacrisis zag ‘code zwart’ het daglicht als beslismodel voor IC-opname van doodzieke coronapatiënten bij een acuut tekort aan IC- bedden. Veel reguliere zorg week voor coronazorg. Er ontstond maatschappelijke commotie over invoering van een landelijke vaccinatieplicht. Maar in november start toch weer het jaarlijkse circus rond de zorgverzekering voor 2022.

Voor menigeen is de gezondheidszorg een doolhof met het karakter van een flipperkast. Toch zet de overheid zich in om daarin niet alleen de kwaliteit en transparantie maar ook de zeggenschap van patiënten te optimaliseren. Deze cursus biedt deelnemers een routekaart om als mondige patiënten beter hun weg te vinden in ons steeds ingewikkelder zorgstelsel. Hierbij staan patiëntenrechten centraal. In dit kader komen naast de bovenstaande onderwerpen ook de rollen van o.a. zorgverzekeraars, Zorginstituut Nederland (ZiN), Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Gezondheidsraad en Ministerie van Voksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) aan bod. De persoonlijke context en inbreng van cursisten krijgen hierbij alle ruimte.

Resultaat
Deze cursus vergroot de (praktische) kennis van deelnemers in de structuur en werking van de Nederlandse gezondheidszorg. Daarmee kunnen zij de invulling van hun (eventuele) zorgbehoefte assertiever regisseren, en gerichter een zorgpolis kiezen die daarop aansluit.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Mr. Drs. Kenneth Watson MD MBA is werkzaam als zelfstandig zorgconsultant en als (parttime) docent gezondheidsrecht aan de Erasmus School of Law. Met afgeronde studies in geneeskunde en bedrijfskunde legde hij de basis voor een internationale managementcarrière in de farmaceutische industrie (Europa, Japan & Verenigde Staten). Aansluitend voltooide hij in de context van zijn consultancy-activiteiten studies in gezondheidswetenschappen en gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober, en 2 en 9 november