Poëzie Lezen deel 2: klassiek & hedendaags
Introductie in de Nederlandstalige poëzie

Cursus Poëzie Lezen deel 2: klassiek & hedendaags (2021AD)

Datum(s)

Data: 1, 15 en 29 maart en 12 april 2021

Dag en tijd: Om de week op maandag 10.00 - 11.45 uur

€120 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

28 februari 2021

Vind je poëzie moeilijk? Weet je niet waar je moet beginnen? In de cursus Poëzie Lezen (deel 2) van dichter-docent Peter Swanborn staat de kunst van het lezen centraal.

In ieder college bespreken we het werk van twee verwante Nederlandstalige dichters. Eén hedendaagse als Maria Barnas of K. Michel en één klassieke als Ida Gerhardt of Gerrit Kouwenaar. Wat waren hun inspiratiebronnen? Welke keuzes heeft de dichter gemaakt? Hoe laat het gedicht zich lezen? Wat klinkt er tussen de regels? Peter Swanborn licht de gedichten toe én vertelt over de poëtica van de dichter. Maar bovenal kijken we gezamenlijk naar alle verschillende interpretatiemogelijkheden. Deze cursus kan je ook volgen als je deel 1 hebt gemist.

• Na afloop van deze cursus haal je méér uit gedichten.
• Je hebt toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie.
• Je hebt inzicht in hoe de poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld.
• Je ziet verbanden, herkent stromingen.

Opbouw cursus
Iedere bijeenkomst bespreken we het werk van één klassieke en één hedendaagse dichter. Zo mogelijk luisteren we naar een geluidsopname of kijken we naar een introductiefilmpje. Ook krijg je relevante biografische en bibliografische informatie. De te bespreken gedichten vind je een week van tevoren in de digitale leeromgeving, zodat je je goed kunt voorbereiden. Het programma is als volgt opgebouwd:

• College 1: Willem Elsschot + Ester Naomi Perquin
  • College 2: Hugo Claus + Luuk Gruwez
  • College 3: Ida Gerhardt + Maria Barnas
  • College 4: J.H. Leopold + Erik Menkveld

Literatuur
In ieder college bespreken we 4 of 5 gedichten. Deze vind je een week van tevoren in de Digitale Leeromgeving. Het is handig als je deze gedichten downloadt en zo mogelijk afdrukt.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college

Over de docent

Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels. Deze werden genomineerd voor onder meer de C. Buddingh'-prijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meeste recente bundel, 'Het wolkenreparatieatelier', stond op de longlist voor de Jan Wolkersprijs 2018. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. www.peterswanborn.nl

Anderen bekeken ook:
Literatuur als verpakking: wat is het verhaal tussen de regels?
Anderen bekeken ook:
Tweeluik over Shakespeare & Hamlet: to be or not to be?

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 1, 15 en 29 maart en 12 april 2021