Poëzie Lezen: klassiek & hedendaags
Introductie in de Nederlandstalige poëzie

Cursus Poëzie Lezen: klassiek & hedendaags (2011BR)

Datum(s)

Data: 2, 16, 30 november en 14 december 2020

Dag en tijd: Om de week op maandag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

1 november 2020

Vind je poëzie moeilijk? Weet je niet waar je moet beginnen? In de cursus Poëzie Lezen van dichter-docent Peter Swanborn staat de kunst van het lezen centraal.

Op elke bijeenkomst bespreken we het werk van twee verwante Nederlandstalige dichters. Eén hedendaagse als Menno Wigman of Esther Jansma en één klassieke als Slauerhoff of Nijhoff. Wat waren hun inspiratiebronnen? Welke keuzes heeft de dichter gemaakt? Hoe laat het gedicht zich lezen? Wat klinkt er tussen de regels? Peter Swanborn licht de gedichten toe én de poëtica van de dichter. Maar bovenal kijken we gezamenlijk naar alle verschillende interpretatiemogelijkheden.

Resultaten
• Na afloop van deze cursus haal je méér uit gedichten.
• Je hebt toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie.
• Je hebt inzicht in hoe de poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld.
• Je ziet verbanden, herkent stromingen.

Opbouw cursus
Iedere bijeenkomst bespreken we het werk van één klassieke en één hedendaagse dichter. Zo mogelijk luisteren we naar een geluidsopname of kijken we naar een introductiefilmpje. Ook krijg je relevante biografische en bibliografische informatie. De te bespreken gedichten krijg je ruim van tevoren te lezen.

Eerste bijeenkomst: J.C. Bloem + Menno Wigman
Tweede bijeenkomst: F. Harmsen van Beek + Delphine Lecompte
Derde bijeenkomst: J. Slauerhoff + Tsjêbbe Hettinga
Vierde bijeenkomst: Martinus Nijhoff + Esther Jansma

Digitaal onderwijs
Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor eencursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden daarnaast ook opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn. 

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Over de docent

Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels. Deze werden genomineerd voor onder meer de C. Buddingh'-prijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meeste recente bundel, 'Het wolkenreparatieatelier', stond op de longlist voor de Jan Wolkersprijs 2018. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. www.peterswanborn.nl

Anderen bekeken ook
Black Fiction Matters
Anderen bekeken ook
Iconografie van de moderne kunst

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 2, 16, 30 november en 14 december 2020

Dag en tijd: Om de week op maandag 10.00 - 12.30 uur

Kosten

€80 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Inschrijfdeadline

1 november 2020

Tijdsduur
4 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur | Letteren
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
online
Bekostiging
Privaatonderwijs

Aanmelden

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk. Stuur een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl om je in te schrijven.