Politieke filosofie
Een onorthodoxe inleiding

Cursus Politieke filosofie: een onorthodoxe inleiding (2024HD)

Datum(s)

Data: 18, 25 maart, 1, 8, 15 en 22 april 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30 - 15.15 uur

€ 180 (incl. BTW)

Inschrijfdeadline

17 maart 2021

Eigenlijk is het een wonder dat samenlevingen georganiseerd zijn, en ook nog eens bestuurd kunnen worden. Nog wonderlijker is dat we dit democratisch willen en kunnen, en dat we beschikken over rechten. Niet zelden gaat het natuurlijk ook danig fout. En ook als het goed gaat, zit er toch vanalles steeds scheef. Immanuel Kant zei: mensen zijn krom hout, waarmee niet recht getimmerd kan worden. Politieke filosofie gaat over het hoe en waarom van het krom, over de aard van het hout, en over de kunst van het – min of meer -recht timmeren aan de mens en zijn samenleving.

Politieke filosofie is dus niet zozeer modellenbouw, als wel een reflectie op hoe mensen hun belangen, conflicten, overtuigingen en idealen proberen te formuleren en hoe deze zich verhouden tot de samenleving waarin ze zich bevinden. Thema’s als macht, gezag, taal, zelfbegrip, staat, recht, publiek, pluraliteit, protest, democratie, representatie en burgerschap spelen daarin vanouds een rol.

Natuurlijk verandert de samenleving in de loop van de tijd. Dat zorgt voor nieuwe oplossingen, nieuwe problemen, nieuwe burgers, en nieuwe onderwerpen. Zo komen onderwerpen als Verlichting, Romantiek, moderniteit, totalitarisme, medezeggenschap en populisme in de politieke filosofie binnen. Maar ook kwesties als migratie, minderheden, discriminatie, ecologie, #metoo, ‘alternatieve feiten’, en dekolonisering.

Deze cursus behandelt een aantal van deze kwesties, in thematische vorm – thema’s zoals gezag, vrijheid, pluralisme, opstand, macht, nationaliteit en meer. Klassieke politiek-filosofische inzichten komen langs, samen met allerhande actuele kwesties uit media en dagelijks leven. Maar ook dus hedendaagse inzichten uit nieuwe politieke filosofie, en controversiële discussies uit de Nederlandse en andere politiek.

We leren dus om beter te zien hoe politieke kwesties beter kunnen worden begrepen door ze te plaatsen tegen de achtergrond van klassiek en modern politiek denken, en omgekeerd hoe dit politieke denken altijd opnieuw relevantie krijgt door de ervaringen van onszelf als politieke wezens, of burgers. Politiek is strijd om orde, en orde in strijd – een wankel evenwicht dat alleen door permanent zelfonderzoek kan worden gevonden en bewaard.

Resultaten
Een sterker gevoel voor de complexe aard van het politieke drama zoals alledag en geschiedenis dit laten zien, en een breder repertoire aan ideeën en inzichten om hierop te reflecteren.

Digitaal onderwijs
Deze cursus wordt online via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Wat kan je verder verwachten van ons digitale onderwijs?

• Uitgebreide handleidingen bij de software die we gebruiken
  • Een gloednieuwe digitale leeromgeving, Maester, voor een verrijking van de leerervaring
  • Behulpzame hosts bij elk online college voor technische begeleiding
  • Interactie met medecursist en docent tijdens de online colleges
  • Mogelijkheid tot het terugkijken van elk online college
  • Privacy is, ook online, gewaarborgd

Over de docent

Dr. Gijs van Oenen is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Philosophy. Hij studeerde politicologie, en promoveerde in de rechtsfilosofie. Hij publiceerde onder meer Ongeregelde Orde (2002), Nu even niet! (2011) en Overspannen Democratie (2018). Gebieden waarop hij zich beweegt zijn politieke theorie, sociale filosofie, rechtsfilosofie, filosofische antropologie, stedenbouw, en postkolonialisme. Speciaal door hem ontgonnen terreinen zijn gedogen, en interactieve metaalmoeheid.

Anderen bekeken ook:
Nietzsche, waarheid en de dood van God
Anderen bekeken ook:
Spinoza's Politiek Traktaat: zoektocht naar een stabiele samenleving

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Datum(s)

Data: 18, 25 maart, 1, 8, 15 en 22 april 2021

Dag en tijd: Donderdag 13.30 - 15.15 uur

€ 180 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW