Breng jouw journalistieke ambities in de praktijk
In 8 maanden opgeleid tot journalist

Cursus Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ)

Datum(s)

De volgende editie van de PDOJ start op maandag 7 januari 2019. 

Kosten

€ 3.995,- (vrijgesteld van BTW)

Inhoud van de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ)

Ben je een afgestudeerd academicus, dol op schrijven en wil je niets liever dan werken als journalist? Dan is de PDOJ écht iets voor jou!

De Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (PDOJ) leidt afgestudeerde academici op tot volwaardig dagbladjournalist. Vanuit standplaats Rotterdam leer je in acht maanden alle praktische en theoretische vaardigheden die je nodig hebt om als journalist te werken op een krantenredactie. Je ontdekt hoe je nieuws kunt vinden en dit vertaalt naar een nieuwsbericht. Je past de kennis direct toe en maakt samen met je studiegenoten een digitale krant: Randstad Vandaag. Tijdens de verdiepende colleges vergroot je je inhoudelijke kennis over actuele onderwerpen. Praktijkervaring doe je op tijdens de gegarandeerde stage bij een dagblad of persbureau.

Deze opleiding biedt:

 • Een stevig basis voor online en offline dagbladjournalistiek
 • Praktische workshops & Masterclasses: Videojournalistiek met je smartphone, Datajournalistiek en Freelancen & Journalistiek Ondernemerschap
 • Verdiepende colleges over journalistieke geschiedenis, recht & media, ethiek en economie
 • Een gegarandeerde stage bij een dagblad of persbureau

De opbouw van de PDOJ
Het eerste gedeelte van de deeltijdopleiding duurt 5 maanden en vindt plaats op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Van maandag tot en met woensdag volg je practica, colleges en masterclasses. De overige dagen werk je thuis aan grotere opdrachten. Van juni tot en met augustus loop je fulltime stage bij een van de aangesloten dagbladen of persbureau: de Volkskrant, de Telegraaf, het Parool, Trouw, de Leeuwarder Courant, het Financieele Dagblad, de Stentor, het ANP, de Limburger of het Algemeen Dagblad.

  Resultaten

  Na het volgen van de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek:

  • …ben je in staat om goede nieuwsberichten te schrijven voor dagbladen en tijdschriften;
  • ...kun je zowel voor online als offline dagbladen schrijven;
  • …weet je hoe je een goed interview kunt afnemen;
  • …beheers je verschillende journalistieke genres;
  • …heb je kennis van een groot aantal inhoudelijke onderwerpen die belangrijk zijn binnen de journalistiek;
  • …ben je bekend met de alledaagse werkwijze van een dagbladredactie;
  • …heb je goede contacten binnen de dagbladwereld;
  • …heb je een portfolio met gepubliceerde artikelen.
  Jarron - Student PDOJ

  "Ik verwachtte en vond een Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit."

  Studenten, alumni en docenten over the PDOJ

  Carrièreperspectief

  Veel studenten krijgen na afloop van hun stage een (freelance)contract aangeboden. In november 2017 heeft Erasmus Academie een onderzoek gehouden onder de PDOJ alumni van de afgelopen vijf jaar. De belangrijkste uitkomsten:

  • 47% van de alumni werkt momenteel als journalist in vaste dienst of op contractbasis, 43% is werkzaam als freelance journalist
  • Ruim 70% van de alumni werkt meer dan 24 uur per week als journalist
  • Volgens 80% van de oud-PDOJ’ers vormde de PDOJ in sterke of zeer sterke mate een goede basis voor hun journalistieke carrière

  Datums

  7 januari 2019 t/m eind mei 2019: onderwijs (ma-woe). 
  Begin juni - eind augustus: fulltime stage bij één van de aangesloten media. 

  Doelgroep

  Deze opleiding is voor jou bedoeld als je een afgestudeerde academicus bent (MA, MSc of drs.) en duidelijk aantoonbaar gemotiveerd bent in de dagbladjournalistiek te werken.
  Je bent nieuwsgierig, breed maatschappelijk geïnteresseerd en bijna achterdochtig oplettend. En je hebt natuurlijk een vlotte pen en een flink doorzettingsvermogen.

  Docenten

  Academic Director dr. B.C.M. Kester
  Bernadette Kester (1959) is als senior lecturer – docent & onderzoeker - verbonden aan de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij coördineert het Masterprogramma Media & Journalistiek en was jarenlang voorzitter van de opleidingscommissie, en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis. Haar (inter)nationale onderzoekspublicaties gaan over thema’s als: buitenlandcorrespondenten, persfotografie, rechtbankjournalistiek en (historische) beeldvorming in de pers. 

  Kerndocent Antje Veld
  Antje Veld is docent journalistiek en coördinator van de PDOJ. Antje heeft gewerkt bij De Telegraaf en het tijdschrift Quest. Sinds 2012 werkt ze als freelance journalist voor verschillende opdrachtgevers. In 2016 kwam haar eerste boek uit bij Uitgeverij Thomas Rap: Prof (de biografie van Kees Rijvers).

  Gastdocenten 
  Tijdens de PDOJ treden een groot aantal docenten op. Hieronder volgt een selectie:

  • Liesbeth Koenen, wetenschapsjournalist, taalkundige en docent journalistiek
  • Henk van Ess, onderzoeksjournalist en internetdocent
  • Thomas Boeschoten, data-analist bij het Algemeen Dagblad en gastdocent online journalistiek
  • Henk Blanken, journalist en docent verhalende journalistiek

   Voorkennis

   Om deel te mogen nemen aan de PDOJ moet je een academische Master of doctoraal hebben behaald (MA, MSc of drs.)

   Selectie

   Het aantal plaatsen voor de PDOJ is beperkt, je moet daarom solliciteren.
   Om je in te schrijven stuur je ons jouw CV, een motivatiebrief en (indien beschikbaar) een portfolio. Aan de hand hiervan word je al dan niet geselecteerd voor onze selectiedag. Deze dag bestaat uit een persoonlijk sollicitatiegesprek, een taal- en nieuwstest plus een schrijftest.
   De kerndocent doet deze selectie samen met een of twee andere docenten. Wanneer zij je geschikt bevinden wordt jouw inschrijving definitief.

   De eerstvolgende selectiedag vindt plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam op:
   • donderdag 25 oktober 2018 (inschrijvingsdeadline 17 oktober)

   Studiebelasting

   De PDOJ is een zeer intensieve deeltijdopleiding voor gedreven journalisten in spe. Houd er rekening mee dat het nieuws zich niet aan kantoortijden houdt. Wanneer de actualiteit daarom vraagt zal je ook ’s avonds en in het weekend werken.

   Contact

   Vragen over de opleiding? Neem contact op met Esther van den Heuvel, Adviseur opleidingen

   E-mailadres
   Telefoon
   +31(0)10-4088687
   Adres

   Burgemeester Oudlaan 50
   3062 PARotterdam
   Nederland

   Esther van den Heuvel, Adviseur opleidingen Erasmus Academie

   Houd mij op de hoogte

   Ik wil ook graag een adviesgesprek

   Zijn de verplichte velden (met een *) ingevuld?
   Uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld.

   Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

   Datum(s)

   De volgende editie van de PDOJ start op maandag 7 januari 2019. 

   Kosten

   € 3.995,- (vrijgesteld van BTW)

   Startdatum
   Tijdsduur
   8 maanden
   Aangeboden door
   Erasmus Academie
   Discipline
   Media en communicatie
   Voertaal
   Nederlands
   Externe link
   Volg de PDOJ via Facebook

   Aanmelden

   Datums7 januari 2019 - 31 augustus 2019
   Prijs€ 3.995 (incl. dagarrangement, btw niet van toepassing)
   LocatieErasmus Universiteit Campus Woudestein
   CertificaatU ontvangt een certificaat van deelname van Erasmus Academie
   AantalMaximaal 20 deelnemers

   Persoonlijke gegevens

   Factuurgegevens

   Factuur naar

   Aanvullende documenten

   De interesse voor de PDOJ is groter dan het aantal plekken. Je moet daarom solliciteren. Wij vragen je om je CV, motivatiebrief en (indien beschikbaar) enkele publicaties (geen scripties) te uploaden. Deze documenten zullen enkel worden gebruikt voor het selecteren van de kandidaten en zullen 1 maand na aanvang van de opleiding worden vernietigd.

   Ondertekening

   Velden met een * zijn verplicht

   Privacy verklaring: De persoonsgegevens die via dit formulier verkregen zijn, worden gebruikt voor cursussen van Erasmus Academie ten behoeve van de deelnemersadministratie en/of communicatie. Erasmus Academie gaat vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie verwijzen wij u naar het privacy beleid van Erasmus Academie

   Vertrouwelijke omgang met informatie: Voor de opzet van onze opleidingen is een sfeer van openheid en vertrouwen van groot belang. U moet vrijelijk informatie kunnen uitwisselen zonder dat die buiten het bestek van de opleiding bekend wordt. Met uw ondertekening van dit inschrijfformulier gaat u daarom akkoord dat geen enkele informatie – welke niet via openbaar toegankelijke informatie verkregen had kunnen worden – op enigerlei wijze wordt bekend gemaakt aan personen, bedrijven/organisaties buiten de context van deze opleiding zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de betrokkene(n) en Erasmus Academie.

   Algemene voorwaarden: Met de ondertekening verklaart u bekend te zijn en akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Erasmus Academie. Een exemplaar van de Algemene Voorwaarden kan u op verzoek worden toegezonden.